Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κύριε Μάτη*, βγάζουν μάτι...





















κάθε μέρα και παντού οι παράνομες τοποθετήσεις τραπεζοκαθισμάτων
όπου υπάρχει κίτρινη γραμμή και "φυσικά" όχι μόνο εκεί. Δεν ξέρω ποιος σας πληροφόρησε για το αντίθετο, ελπίζω όχι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.Η δριμείακάθε μέρα και παντού οι παράνομες τοποθετήσεις τραπεζοκα-
θισμάτων όπου υπάρχει κίτρινη γραμμή και "φυσικά" όχι μόνο εκεί. Δεν ξέρω ποιος σας πληροφόρησε για το αντίθετο, ελπίζω όχι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.Η δριμεία κριτική σας δεν έχει βάση και μάλλον θα ήταν απαραίτητο να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας. Καθημερινά σχεδόν διασχίζω τους πεζόδρομους αυτούς και γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω ότι κάνετε λάθος. Ευτυχώς που έχω την συνήθεια να φωτογραφίζω τα πάντα και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.Υπενθυμίζω τι λέγατε στις 23 Σεπτεμβρίου: "Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Σήμερα πήγε η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ στην Ικτίνου και έγραψε τα καφέ, γιατί είχαν τα τραπεζοκαθίσματα τους μέχρι την κίτρινη γραμμή, όπως τους την είχε ορίσει ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ και είναι η δεύτερη φορά που τους επιβάλλεται μέσα σε έξι ημέρες. Το προηγούμενο Σάββατο το ίδιο πρόστιμο για τον ίδιο λόγο είχε επιβάλει η τροχαία. Γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν βάζει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την κίτρινη γραμμή εκεί που πρέπει να μπει, για να μπορέσει να βγάλει νόμιμα άδειες; Ποιος κερδίζει; Ο δήμος έχει μείνει χωρίς ίχνος αξιοπιστίας. Τα μαγαζιά τηρούν τις οδηγίες του δήμου και πληρώνουν πρόστιμα."  
To εξαμαρτείν το επαναλάβατε, όταν συμμετείχατε στην επιτροπή ποιότητας ζωής στις 4 Οκτωβρίου, στην οποία από τα 12 παρόντα μέλη μόνον εσείς ψηφίσατε κατά. Τι έλεγε η απόφαση; «Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντο παραβιάζει τα όρια ή τους λοιπούς περιορισμούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως καθορίζονται στο σχέδιο και το λεκτικό της κανονιστικής απόφασης, ανακαλείται άμεσα η ατομική διοικητική πράξη ( Απόφαση Δημάρχου ) με την οποία διατέθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα τμήμα του κοινόχρηστου χώρου στους πεζόδρομους Ικτίνου και Ζεύξιδος». Σημαντική η απόφαση, γιατί τα πρόστιμα μόνο, δεν πτοούν τους ιδιοκτήτες, γιατί αυτά που κερδίζουν από τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα είναι πολύ π ερισσότερα, γι αυτό εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούν αυτή την τακτική σε βάρος της πόλης.
Μια πόλη, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει για να τα «κονομήσει» χωρίς να τον ενδιαφέρει αν τέτοιες συμπεριφορές λειτουργούν σε βάρος της ομορφιάς και της λειτουργικότητάς της αλλά και της οικονομίας της και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξήςτης. Σκέφτονται πολύ κοντόφθαλμα και αν δεν μπορούν να σκεφτούν αλλιώς τότε η Δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να επιβάλει ότι είναι ωφέλιμο για την πόλη. Γι αυτό ψηφίστηκε.Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με άλλες επαγγελματικές ομάδες γιατί η «βουλιμία» δεν τους αφήνει να δουν το πραγματικό τους συμφέρον. Ο ανταγωνισμός,όχι μόνο ανάμεσα στα κράτη, αλλά και ανάμεσα στις πόλεις του ίδιου κράτους και διαφορετικών κρατών, για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος, για την εγκατάσταση νέων δυναμικών επιχειρήσεων και ανθρώπων και για την προσέλκυση τουριστών είναι πολύ σκληρός.  
Η καλή φήμη είναι η καλύτερη επένδυση για μια πόλη, κι αυτό για να γίνει πρέπει να μένει ικανοποιημένος ο απλός επισκέπτης ή ο δημοσιογράφος. Η εκόνα μιας μη οργανωμένης πόλης λειτουργεί για την φήμη της αρνητικά. Γι αυτό η πόλη μας πρέπει να ανταπεξέλθει δημιουργώντας μια νέα νοοτροπία στους κατοίκους της και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της. Δεν έχουν θέση πια οι τακτικές του χαιδέματος των παραβατών, είτε για εκλογική πελατεία και προσωπικές ή κομματικές στρατηγικές σε τοπικό επίπεδο, είτε από ανικανότητα και αδυναμία να καταλάβουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αυτό είναι φανερό ακόμη και τώρα, αν αναλύσουμε τις συμπεριφορές πολλών από τους υπεύθυνους της πόλης και της περιφέρειας, που βάζουν το μικροσυμφέρον τους πάνω απ’ όλα.
Για να επανέλθω, κύριε Μάτη, σας υπενθυμίζω ότι οι οικολογικές αντιλήψεις και θέσεις είναι υπέρ του Δημόσιου χώρου. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω αν συμφωνούν οι σύντροφοί σας στην Δημοτική ομάδα σας (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ) αλλά και στις Οικολογικές κινήσεις της πόλης με τις θέσεις που έχετε εκφράσει για τα τραπεζοκαθίσματα ή είναι προσωπική σας στρατηγική, γιατί δεν μου φαίνονται και πολύ οικολογικές.