Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ανάπλαση της πλατείας Καούδη.


Με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ και υπό τις οδηγίες της αρχιτεκτόνισσας Λάουρας Φραγκίδου του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου Θεσσαλονίκης, η υποβαθμισμένη αυτή περιοχή της πόλης θα μετατραπεί σε πόλο έλξης όλων των ηλικιών, αλλά και σε σημείο συνάντησης για τους περιοίκους και όχι μόνο.

Η κυκλική πλατεία Καούδη, στην απόληξη της οδού Καρακάση, εκεί όπου συναντάται με τη Μακεδονίας, έχει έκταση περίπου 3.100 τ.μ. και είναι από τους λίγους σχεδιασμένους δημόσιους χώρους που διαθέτει η Ε' δημοτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν καταλήγουν έξι δρόμοι, υποχρεώνοντας σε κυκλική περιμετρική πορεία της κυκλοφορίας, ενώ το μόνο που υπάρχει για να θυμίζει... πλατεία είναι μια κακοσυντηρημένη ξύλινη πέργκολα κι ένας μικρός χώρος για παιδική χαρά.
«Εντός της εβδομάδας συζητείται στην Οικονομική Επιτροπή η κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού και στη συνέχεια το έργο, με προϋπολογισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ, δημοπρατείται. Στόχος είναι να είναι έτοιμο ώς το τέλος του 2012», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.
Υπόγειοι κάδοι
Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, όχι μόνο θα «ζωντανέψει» η παιδική χαρά, αλλά θα μπει μια τάξη και με την άναρχη στάθμευση, αφού δημιουργούνται θέσεις πάρκινγκ σε εσοχή. Ενας μικρός καταρράκτης στο κέντρο της πλατείας θα τέμνει τον κεντρικό διάδρομο, πλάτους 5,70 μέτρων, της πλατείας, στον άξονα της οδού Μακεδονίας. Ο καταρράκτης αυτός θα «κόβει» ένα μικρό αμφιθέατρο σε δύο τμήματα, ενώ απέναντί του δημιουργείται ένα χτιστό καθιστικό, που θα συμπληρώνει τον κεντρικό πόλο έλξης της πλατείας.
Στην ανατολική πλευρά της, η παιδική χαρά των 540 τ.μ. ανανεώνεται με νέα παιχνίδια, ελαστικές πλάκες ασφαλείας, ειδική περίφραξη. Προβλέπονται, επίσης, κατάλληλες διαμορφώσεις για εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο, τοποθετούνται πέργκολες και καθιστικά, ενώ η πλατεία περιφράσσεται και περιμετρικά σε χαμηλό ύψος. Δημιουργείται, τέλος, ειδική εσοχή για τους κάδους ανακύκλωσης, ενώ τοποθετούνται και υπόγειοι κάδοι γύρω από την πλατεία.

Ευτυχία Βατάλη -  Αγγελιοφόρος