Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αρχή καλή, για τέλος καλό.

Νέα χρήση για το παλιό «Interni» στην Παραλία;


Αλλαγή χρήσης –ακόμη και κατεδάφιση– περιλαμβάνονται στα σχέδια της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το ακίνητο που βρίσκεται στη Νέα Παραλία, παλαιότερα γνωστό ως «Interni».
Η εταιρία που σήμερα κάνει χρήση του κατ' ευφημισμόν δημοτικού αναψυκτηρίου χρωστά στο δήμο ποσό ύψους άνω των 311.700 ευρώ και ο δήμος κινεί τη διαδικασία της διοικητικής αποβολής της από το ακίνητο.
Το κομμάτι αυτό της Νέας Παραλίας κρατήθηκε εκτός του σχεδιασμού της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, έπειτα από απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ηταν ο χώρος που θα ονομαζόταν Κήπος του Ισκιου και ο οποίος τελικά δεν υλοποιήθηκε, αφού αποφασίστηκε το τμήμα αυτό να μείνει ανέπαφο, όπως άλλωστε και οι χώροι όπου στεγάζονται οι όμιλοι. «Πρόκειται για τη ''μαύρη τρύπα'' του σχεδίου ανάπλασης της Παραλίας», τονίζουν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος (με εισήγηση του οποίου παλαιότερα είχε ληφθεί απόφαση για να γίνει μελέτη ένταξης του συγκεκριμένου χώρου στο σχεδιασμό της ανάπλασης), και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.
Ενοίκιο 240.000 ευρώ
Οπως σημειώνεται σχετικά σε εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην προσεχή συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη, το δημοτικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας περίπου 7.896 τ.μ., χρησιμοποιείται ως εστιατόριο πολυτελείας και ο εξωτερικός του χώρος ως αναψυκτήριο και ως χώρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των πελατών του.
Η ισχύς της σύμβασης μεταξύ του δήμου και της εταιρίας ξεκίνησε το 2003 και έληξε το 2009, αλλά η εταιρία συνεχίζει να παραμένει μέχρι και σήμερα στο ακίνητο, κάνοντας χρήση άρθρου ιδιωτικού συμφωνητικού, με ετήσιο μίσθωμα συνολικά 240.200,74 ευρώ.
Τα σχέδια
«Ο δήμος έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Από τη στιγμή που ο ανάδοχος δεν είναι εντάξει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ο δήμος μπορεί να κινήσει διαδικασία αποβολής του», εξηγεί ο κ. Κουράκης.
«Προχωράμε σε μελέτη η οποία θα εντάσσει το κομμάτι αυτό στο γενικό σχεδιασμό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Στο θέμα αυτό θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσει και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο αρχιτέκτων που σχεδίασε τους Κήπους της Νέας Παραλίας και ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος του δήμου για το έργο. Αλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και απόφασή μας να τροποποιήσουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό που ισχύει για την παραλιακή ζώνη και ο οποίος διατηρούσε ανέπαφο το τμήμα του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου», προσθέτει.
Οσο για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το εν λόγω ακίνητο, ο κ. Κουράκης ξεκαθαρίζει ότι η χρήση του δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο θα χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο χώρο της Νέας Παραλίας. Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, ο αντιδήμαρχος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, ώστε να υπάρξει συνεργασία για μικρούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην πόλη, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως θα συμπεριληφθεί και το δημοτικό αναψυκτήριο.
(Ευτυχία Βατάλη - Αγγελιοφόρος)