Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Είναι η Γοργόνα το καλύτερο τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη;

Η γοργόνα της Κοπεγχάγης.
Μια γοργόνα θέλουν να κάνουν πρέσβειρα της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό οι επαγγελματίες και έμποροι του νομού της πόλης, προτείνοντας να διαδοθεί η μοναδική ιστορία της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τα…πέρατα του κόσμου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ιστορικά δεν είναι ο Λευκός Πύργος, αλλά η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη».
 Όπως υποστηρίζουν, καμιά άλλη πόλη στον κόσμο ολόκληρο δεν έχει για το όνομά της μια τέτοια μοναδική ιστορία, όπως αυτή της «Θεσσαλονίκης», που ήταν σφοδρά ερωτευμένη με τον ετεροθαλή αδελφό της τον Μεγ. Αλέξανδρο και όταν έμαθε ότι πέθανε στα βάθη της Ανατολής, από τη μεγάλη της θλίψη έπεσε και πνίγηκε στον Θερμαϊκό κόλπο.
Από τότε, σύμφωνα με τον μύθο, εμφανιζόταν ως γοργόνα στο Αιγαίο Πέλαγος και ρωτούσε τους καπετάνιους που συναντούσε «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;» - αν της απαντούσαν ότι ζει τους άφηνε να συνεχίσουν το ταξίδι τους – αν της απαντούσαν ότι δεν ζει τότε θυμωμένη σήκωνε τα κύματα και βούλιαζε τα καράβια…
Στο πλαίσιο αυτό και βάσει αυτής της μοναδικής ιστορίας, η ΟΕΕΘ προτείνει τη φιλοτέληση και τοποθέτηση αγάλματος της «Γοργόνας Θεσσαλονίκης» στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στην παλιά πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας έναντι του νέου Δημαρχείου ή στην προβλήτα απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας στο λιμάνι της πόλης. Όπως επισημαίνει, υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση από το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων σε συνεργασία με τον γνωστό γλύπτη κ. Παλαιολόγου για την κατασκευή αυτού του αγάλματος σε μεγάλες διαστάσεις έξι-επτά μέτρων. Αυτή η πρόταση, όπως και άλλες στις οποίες γνωμοδότησε η επιτροπή τουρισμού της Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβάνονται σε υπόμνημα που απέστειλε η ΟΕΕΘ στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, τους υφυπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναδημοσίευση κειμένου από Αγγελιοφόρο.