Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η απάντηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στο δημοσίευμά μας.



Αξιότιμε κ. Αποστολίδη,
Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το δημοσίευμα που προωθήσατε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και αφορά τον πρόεδρό του Μιχάλη Ζορπίδη.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Πρώτον, πολλά είναι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, που όντως χρονίζουν, όπως -για παράδειγμα- η διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και το ζήτημα των πινακίδων των επιχειρήσεων.

Πολλά, όμως, είναι και τα προβλήματα που έχουν σημασία μέρα τη μέρα, όπως –για παράδειγμα- το παραεμπόριο, η καθαριότητα και η ευταξία της πόλης. Η σημερινή δημοτική αρχή εκλέχθηκε με
τη ρητή δέσμευση ότι σε σύντονο χρονικό διάστημα θα έβαζε μία τάξη σε όλα αυτά τα θέματα, που δεν απαιτούν χρήματα, αλλά προγραμματισμό και βούληση.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι πιο βρώμικη από ποτέ και πιο «άτακτη» από ποτέ, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει αισθητά την κίνηση αυτοκινήτων και πεζών.

Δεύτερον, η περίοδος που βρισκόμαστε δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Ο επαγγελματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, δίνει καθημερινά
αγώνα επιβίωσης και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συμπαράσταση των αρχών, αλλά και την ανταποδοτικότητα των τελών που καταβάλει στην αυτοδιοίκηση.

Όλα αυτά τα έξι τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΕΕΘ επαναλαμβάνει σταθερά ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού οφείλουν να θέσουν κανόνες, που πρώτοι οι ίδιοι θα τηρήσουν, να σχεδιάσουν τη λειτουργία του αστικού ιστού και τελικά να επιβάλουν την ευταξία. Τότε και μόνο τότε θα έχουν το ηθικό δικαίωμα να επιβάλουν στους επαγγελματίες πρόστιμα, που συχνά είναι τόσο δυσβάσταχτα που αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Όσο για τις επί προσωπικού παρατηρήσεις για τον πρόεδρο του ΕΕΘ σημειώστε τα ακόλουθα: Ο Μιχάλης Ζορπίδης από το 2006 έχει παραιτηθεί όχι μόνο από τη θέση του αντιδημάρχου που κατείχε για έντεκα μήνες, αλλά και από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να αφοσιωθεί στην προάσπιση των συμφερόντων τωνεπαγγελματιών, από τη θέση του προέδρου του ΕΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τον βίο και την πολιτεία καθενός που ασχολείται με τα κοινά.

Συμπληρωματικά σχόλια: 
Κύριοι του Ε.Ε.Θ ευχαριστώ κατ' αρχήν για την άμεση απάντηση. Λίγοι είναι οι αναμάρτητοι για το κατάντημα αυτής της πόλης με τα τόσα πολλά προσόντα όπως η Θεσσαλονίκη και που είναι αποτέλεσμα των πολλών-πολλών προηγουμένων ετών. Είναι αλήθεια επίσης ότι τα τελευταία λίγα χρόνια άρχισε ένας προβληματισμός και μια διάθεση για συμμετοχή στα κοινά από ένα μέρος του πληθυσμού που όσο πάει γίνεται και μεγαλύτερο. Αποτέλεσμα αυτού είναι και οι πολλές κινήσεις των πολιτών για όλα τα θέματα, από το ποδήλατο μέχρι το πράσινο, καθώς και ο εθελοντισμός, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η πόλη. Οι (εν υπνώσει στο παρελθόν για τα προβλήματα της πόλης) οργανώσεις των επαγγελματιών της πόλης, έχουν αρχίσει και αφυπνίζονται και όπως έγραψα στην αρχική δημοσίευση, έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Επομένως "όλοι δικαιούνται δια να ομιλούν" ανεξάρτητα από τον βαθμό δραστηριοποίησης τους στο παρελθόν. Και ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίζονται τα προβλήματα και να λύνονται.
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε ένα ακόμη θέμα που σας αφορά. Διαβάστε το και δώστε λύση στην αισθητική υποβάθμιση της "τζαμαρίας" (που είναι εξαιρετική όπως την αντιλαμβάνεται το Φεστιβάλ κινηματογράφου). Το θέμα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.