Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αποκατάσταση του κτιρίου Α' Γυμνασίου Αρρένων



Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει μετά από… τρεις δεκαετίες η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη ενέκρινε χθες, Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, κατά την 19η τακτική συνεδρίασή του, την μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης και τον τρόπο δημοπράτησης του έργου, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.560.000 ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2012.
Η αποκατάσταση του κτιρίου αποτελεί έμπρακτη συνεισφορά του Δήμου προς την πόλη και τους πολίτες της, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, σημείωσε στην εισήγηση του ο Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «το συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή των Εξοχών, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και λόγω των ζημιών που υπέστη στο μεγάλο σεισμό του 1978, δόθηκε μεγάλος αγώνας για να σωθεί από τη φθορά του χρόνου. Τελικά μετά την παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει και των επετειακών εκδηλώσεων, το κτίριο έστω και με καθυστέρηση 30 χρόνων πρόκειται να αποκατασταθεί».
Σύμφωνα με την μελέτη του έργου που έχει τίτλο «Αποκατάσταση Α΄ Γυμνασίου Αρρένων» (Παράρτημα) - ΕΣΠΑ» προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης στο διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζονταν το παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων  Θεσσαλονίκης και εργασίες συντήρησης στο επίσης διατηρητέο κτίριο του πρώην 1ου Γυμνασίου Αρρένων  και νυν 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται προκαταρκτικές εργασίες, καθαιρέσεις στο κτίριο και στον αύλειο χώρο, χωματουργικές εργασίες, γενικές οικοδομικές εργασίες για την πλήρη ανακατασκευή κάθε είδους τοιχοδομών  και ιδιαίτερες εργασίες επεμβάσεων στις όψεις και στα διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου του παραρτήματος, εφαρμογές επιχρισμάτων, ανακατασκευή στέγης, μονώσεις, κάθε είδους σιδηρές κατασκευές, επενδύσεις τοίχων, επιστρώσεις πατωμάτων.
            Επίσης προβλέπονται εργασίες πρασίνου στον αύλειο χώρο γενικές ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές  εργασίες, ανακατασκευή όλων των κουφωμάτων, αποκατάσταση των ψευδοροφών, αποκατάσταση και ανάδειξη του ζωγραφικού εσωτερικού διακόσμου στα σημεία που αυτός διατηρείται, καθώς και διαμορφώσεις νέων χώρων υγιεινής ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός τους για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου σύμφωνα  πάντα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Στη νέα χρήση του κτιρίου προβλέπονται επεμβάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ (ράμπες και ανελκυστήρας, WC για ΑμεΑ) χωρίς να θίγεται ο χαρακτήρας του κτιρίου ως «διατηρητέο».
Η μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων προβλέπει την χρήση χώρου του κτιρίου του Α΄ Γυμνασίου για την τοποθέτηση λεβητοστασίου και καυστήρων γεγονός θα επιφέρει μικρής κλίμακας επεμβάσεις και στο επίσης διατηρητέο κτίριο του Α΄ Γυμνασίου που ήδη λειτουργεί.
Το έργο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Α΄ Γυμνασίου το οποίο στεγάζεται στο επίσης διατηρητέο γειτονικό κτίριο και για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται οι επιπλέον χώροι που θα εξασφαλιστούν με την επανάχρηση του κτιρίου του Παραρτήματος, Παράλληλα, θα υπάρξει η μοναδική ευκαιρία για την διατήρηση ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια των «επαύλεων» στην πόλη μας και θα αποκατασταθεί η σχέση του στον χώρο με το ήδη αναστηλωμένο κτίριο του Α΄ Γυμνασίου και με τα υπόλοιπα διατηρητέα επί της οδού Β. Όλγας.