Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ανοιχτή πόλη κατά τη ΔΕΘ ζητούν οι φορείς



Την πρόθεση και τη θέληση να μείνει η πόλη «ανοιχτή» κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης και όχι να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης εξέφρασαν σε κοινό κείμενό τους οι φορείς της Θεσσαλονίκης ύστερα από σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, οι φορείς της πόλης ζητούν από την κυβέρνηση να προωθηθεί η δημιουργία του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ενώ τοποθετούνται θετικά στη συγχώνευση ΔΕΘ, Helexpo, ΟΠΕ. «Περιμένουμε την πολιτική ηγεσία στην πόλη να έρθει να μας πει τόσο για τη συγχώνευση των τριών φορέων όσο και για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου. Τους περιμένουμε όλους σε μια ανοιχτή πόλη και δε θέλουμε η ΔΕΘ να γίνει και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που συγκάλεσε τη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς.
«Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι»
Σε ό,τι αφορά την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο διήμερο λειτουργίας της Έκθεσης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πέρασε από το «δεν τους θέλουμε» στο «είναι όλοι ευπρόσδεκτοι». Σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης επανέλαβε την άποψή του ότι δεν είναι δυνατό κατά το διήμερο αυτό η πόλη να στρατοκρατείται. Ωστόσο σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να έρθουν στην πόλη οι πολιτικοί ο δήμαρχος απάντησε: «Οι πολιτικοί είναι σαφώς ευπρόσδεκτοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο ευπρόσδεκτος από όλους είναι ο πρωθυπουργός». Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης είχε αναφερθεί και πάλι στην παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στην πόλη λέγοντας: «Ας έλθει για τα εγκαίνια της ΔΕΘ μόνον ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Τους άλλους δεν τους θέλουμε». Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πυροδότησε συζητήσεις περί αλλαγής του καθιερωμένου τρόπου εγκαινίων της Έκθεσης.
«Τα εγκαίνια να γίνουν λιτά και απλά», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης. Πρότεινε δε η τελετή εγκαινίων, η ομιλία του πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις, αλλά και η συνέντευξη Τύπου να γίνουν όλα σε μια μέρα. «Είναι καλοδεχούμενος ο πρωθυπουργός αλλά θα πρέπει να έρθει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη γίνουν επεισόδια. Η αγορά δεν αντέχει άλλο», είπε ο κ. Ζορπίδης.
Ένταση
Εμφανώς εκνευρισμένος αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χρήστος Μάμαλης, μετά από φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Γιάννη Μανδρίνο αναφορικά με τις διαδηλώσεις που γίνονται στην πόλη. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις. Προτείνω ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη να συναντηθεί και με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για να ακούσει τα αιτήματά τους. Εφυγα γιατί κάποιοι με κατηγόρησαν για χουλιγκανισμό», δήλωσε ο κ. Μάμαλης.
«Υπήρξε μια ταύτιση απόψεων για να ξαναγίνει η ΔΕΘ μια γιορτή για την πόλη. Ενα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό γεγονός. Απαίτηση όλων μας είναι να προωθηθεί επιτέλους η δημιουργία του νέου συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου», δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
«Για να λειτουργήσει η πόλη και να μη στρατοκρατείται πρέπει η κυβέρνηση και οι διαδηλωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ας τους καλέσει ο δήμαρχος και ας συνομιλήσει μαζί τους με στόχο να μείνει η πόλη ανοιχτή και ελεύθερη την ημέρα των εγκαινίων», δηλώνει σε σχετική ανακοίνωση ο Χρήστος Μάτης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί πολίτες – οικολογία στην πράξη».
(Πηγή: Αγγελιοφόρος )