Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Δημητρίων 2012


Η 47η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Δημητρίων, θα πραγματοποιηθεί απο τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου του 2012.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

16/9 ΜΟΥΣΙΚΗ Προαύλιο και περιμετρικά του Νέου Μεγάρου Μουσικής ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ : Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Νέα Παραλία από τον Ναυτικό Όμιλο έως το Μέγαρο Μουσικής. Ακολουθεί : “AFTER CRYING & Σ.Ο.Δ.Θ» Το γνωστό συγκρότημα από την Ουγγαρία, συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και παίζουν Symphonic Rock.
Παράλληλα : «CAMPIA FEST» Νέα μουσικά σχήματα που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία και διαθέτουν αυθεντικό ήχο και σύγχρονο, δυνατό στίχο. Θα παρουσιαστούν οι : Jasm, BIOTECH, Καβούρια Δολοφόνοι και ΟΡΤΣΑ ΡΕ. Τα σχήματα αυτά θα καλύψουν όλες τις μουσικές προτιμήσεις καθώς διαφέρουν μεταξύ τους σε στυλ και ηχόχρωμα. Με ψηφοφορία του κοινού θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο η μουσική του σχήματος που θα προτιμήσει το κοινό, ενώ και για τα άλλα τρία σχήματα θα υπάρξει η μεταγραφή των τραγουδιών τους σε παρτιτούρες, σε μορφή e-book, από τις εκδόσεις Cambia με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων.  
Επίσης : “TANZ MACHT FREI” Ομαδική performance του Πεδίου Δράσης Κόδρα, στην παραλία Θεσσαλονίκης. Η ιδέα βασίζεται σε αναμνήσεις και μύθους της Θεσσαλονίκης : αναπαράσταση αστικής γιορτής της πόλης με μουσική και χορό παραπέμπουν στο κλασσικό βαλς. Παράλληλα, έκθεση τυπωμάτων φωτογραφιών σε μεγάλες διαστάσεις που θα εκτεθούν σε επιλεγμένα δημόσια κτίρια της οδού Βασ.Όλγας από καλλιτέχνες της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας καθώς και φοιτητές του Α.Π.Θ.

18/9 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Κήπου
Γερμανικό χιπ χοπ συγκρότημα MOOP MAMA

21/9 ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ-ΧΟΡΟΣ Δημαρχιακό Μέγαρο
Εκδήλωση πολυθέαμα -χορός “ATTO BIANCO”, με αναρριχητές σε κτίρια πόλεων, από την Ιταλική ομάδα χορού VERTICAL DANCE COMPANY

22/9 ΜΟΥΣΙΚΗ Πλατεία Ναβαρίνου
Μικρή συναυλία της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ του Δ.Θ. σε κεντρικό σημείο της πόλης

23/9 ΜΟΥΣΙΚΗ Λευκός Πύργος 
Μικρή συναυλία της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ του Δ.Θ. σε κεντρικό σημείο της πόλης

22, 23/9 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ», από το Θέατρο των Εθνών (Μόσχα) με το έργο του Αυγούστου Στρίνμπεργκ σε σκηνοθεσία ΤΟΜΑΣ ΟΣΤΕΡΜΑΙΕΡ.

23/9 ΧΟΡΟΣ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μ1 “HORA” από τους “BATSHEVA DANCE COMPANY” Μία από τις πιο συναρπαστικές ομάδες σύγχρονου χορού στον κόσμο. Από Ισραήλ. 30/9 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών «ΕΠΙΜΕΝΩ», μία παράσταση από την ομάδα χορού, «ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ». Χορογραφία: Παναγιώτης Αργυρόπουλος
30/9 ΜΟΥΣΙΚΗ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΦΛΑΟΥΤΟ, ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ. 19ος ΚΑΙ 20ος ΑΙΩΝΑΣ» από το LETO ENSEMBLE CONCERT CONFIRMATION -Σεπτέμβριος (Δεν καθορίσθηκε ημερομηνία) ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ «ΡΑΧΗΛ», του Γρ. Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού από το ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2/10 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Αυλαία «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ», από την ομάδα χορού FOR A
3/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2 με τους Bjarke Mogensen & Γιάννη Βακαρέλη Συναυλία με τον Γιάννη Βακαρέλλη στο πιάνο και τον Δανό, Bjarke Mogensen στο ακορντεόν σε έργα Astor Piazzola, Carlos Gardel, Stravinsky Ο Mogensen θα παραδώσει ένα masterclass στις
2/10, 3-4 ώρες στο ΜΜΘ.
5, 6, 7/10 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«ΡΟΟΥΖ», του Μάρτιν Σέρμαν από τη Θεατρική Σκηνή της Ζωής Λάσκαρη

7/10 ΜΟΥΣΙΚΗ (πρωί) ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
(αιθ. Πολλαπλών χρήσεων) ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ» Συναυλία με το έργο “IL TRAMONTO”, του Respighi για mezzo soprano και κουαρτέτο εγχόρδων καθώς επίσης και το κουαρτέτο εγχόρδων του Debussy. Και “TRANSCRIPTION ENSEMBLE” (Γιώργος Κανδυλίδης – βιολί, Χρήστος Γρίμπας – βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς – πιάνο) συμπράττουν με την εξαίρετη δεξιοτέχνη της βιόλας Χαρά Σειρά. Έργο : Κουαρτέτο με πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, Op. 47 (1842) Robert Schumann (1810 – 1856)

7/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συναυλία με τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟ και τον ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

10/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου

10/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Παλιά Παραλία Μικρή συναυλία της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ του Δ.Θ.

12/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2
Διάσημοι Ερμηνευτές FAZIL SAY : Οι κλασσικοί συναντούν την τζαζ Ρεσιτάλ πιάνου με τον καταξιωμένο Τούρκο πιανίστα σε πρόγραμμα Paganini-Jazz, Alla-Turca-Jazz, Gershwin: Summertime etc

12/10 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ Τρεις Έλληνες χορογράφοι παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια βραδιά : «ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ», χορογραφία Μαρία Γοργία «ΚΟΙΤΑ ΜΕ», χορογραφία Πέρσα Σταματοπούλου «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ», χορογραφία Δημήτρης Τσιαπκίνης

12-14/10 ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
"Dance me to the end of Greece 2" Θεατρική παραγωγή σχεδιασμένη για την Θεσσαλονίκη και την ιστορία της, μέσα από αφηγήσεις και γραπτά ξένων περιηγητών. Συντελεστές: Κυριακή Σπανού, Απόστολος Βέττας, Κώστας Βόμβολος. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια απο την απεέυθέρωση της Θεσσαλονίκης.

12-14/10 ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟ 
 "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ" "ΣΤΑΘΜΟΙ" Μουσικοθεατρική παράσταση της γνωστής θεατρικής ομάδας «Ακτίς Αελίου» (Νίκος Σακαλίδης - Θωμάς Βελισσάρης), σε συνεργασία με το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες», με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 απο την απεέυθέρωση της Θεσσαλονίκης.

14/10 ΜΟΥΣΙΚΗ (πρωί) ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (αιθ. Πολλαπλών χρήσεων)
Α’ ΣΥΝΑΥΛΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ, ο μαθητής του θρυλικού βιρτουόζου Nikolai Petrov, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα : SCRIABIN, BLUMENFELD, KURSANOV Β’ ΣΥΝΑΥΛΙΑ : «ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ»; Μία συναυλία για 4 χέρια με τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και Τίτο Γουβέλη, σε δύο διάσημα έργα των Στραβίνσκι και Ραβέλ, γραμμένα στην αρχή και στο τέλος της ταραχώδους δεκαετίας του 1910 αντίστοιχα, που μας προσκαλούν σε έναν έντονο και μεθυστικό χορό.

14/10 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 “JOURNEY HOME” από την ομάδα χορού, “LES SLOVAKS”, Βέλγιο

15/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2 Διάσημοι Ερμηνευτές “MILCHO LEVIEV & FRIENDS”, με την Σ.Ο.Δ.Θ. σε πρόγραμμα αφιέρωμα στη μουσική του Duke Ellington, Cole Porter, George Gershwin

17-21/10 ΜΟΥΣΙΚΗ HELEXPO WOMEX THE WORLD MUSIC EXPO
Η σημαντικότερη Παγκόσμια συνάντηση επαγγελματιών της Μουσικής του Κόσμου που εστιάζει σε παλαιά αλλά και σύγχρονα ρεύματα της Δημοτικής, Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής όλων των λαών του πλανήτη, περιλαμβάνει συναυλίες, συνέδρια και προβολές ντοκιμαντέρ. Συμβάλλει στην εμπορική δικτύωση και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης της μουσικής και του πολιτισμού όλων των ειδών πέρα από τα σύνορα των κρατών.

18/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας
Μικρή συναυλία της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ του Δ.Θ. σε κεντρικό σημείο της πόλης.

19/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ1
Διάσημες Ορχήστρες “BERLINER SYMPHONIKERN” ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Έργα : W.A. Mozart, Le Nozze die Figaro, Ouvertüre L. van Beethoven, Tripelkonzert F. Mendelssohn Bartholdy Symphonie Nr. 4 (Italienische) Σολίστες : Χρίστος Γαλιλαίας, βιολί K. Hong, βιολοντσέλο

19, 20/10 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Θίασος “SHE SHE POP”, Testament, μια εκδοχή του Βασιλιά Ληρ από το γνωστό γερμανικό θίασο, που φιλοξενήθηκε στο Theatertreffen, το σημαντικότερο φεστιβάλ του γερμανόφωνου θεάτρου.

19/10 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών - «Το μουσείο μέσα στο Μουσείο» - «Το Λούβρο Στη Θεσσαλονίκη»: Αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και φωτογραφικά πορτρέτα εργαζομένων στο Μουσείο.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού»: Έργο βυζαντινής προέλευσης που ανήκει στις συλλογές του Γαλλικού μουσείου.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - «Scopophilia»: Παρουσίαση σειράς έργων της φωτογράφου Nan Goldin που εστιάζει στη σχέση της παράδοσης με τη σύγχρονη τέχνη και αντιπαραθέτει φωτογραφίες σημαντικών έργων από τη μόνιμη συλλογή του Λούβρου με το προσωπικό αρχείο της φωτογράφου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή - Αρχαία ελληνική φιλοσοφία και Διαφωτισμός»: Σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, το Διαφωτισμό με έμφαση στην επίδραση που είχαν οι ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης.
Τελλόγλειο Ίδρυμα - Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι, 16ος-18ος αιώνας»: Έργα που καταδεικνύουν τη σημασία, γνώση και μεγαλείο της παιδείας της αρχαιότητας στην ελιτ της Ιταλίας, Γαλλίας και στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 απο την απεέυθέρωση της Θεσσαλονίκης.

20/10 ΧΟΡΟΣ Δρόμοι της Πόλης
«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100» Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, θα βγουν από κάθε γειτονιά και θα κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης

20-25/10 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Αμαλία
Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής βασίζεται στο βιβλίο της Ελεονόρ Μερσιέ "JE SUIS COMPLETEMENT BATTUE" και είναι παραγγελία/συμπαραγωγή του Φεστιβάλ των Δημητρίων με την Πειραματική Σκηνή - ως συνέχεια της συμμετοχής των Δημητρίων (που εκπροσώπησε η Ελένη Ευθυμίου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπέργκμαν της Στοκχόλμης.

21/10 ΜΟΥΣΙΚΗ (πρωί) ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
(αιθ. Πολλαπλών χρήσεων) “PERFORMERS QUARTET” Με ρεπερτόριο από Μπρόντγουεϊ

21/10 ΧΟΡΟΣ Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου
«Η ΔΕΞΙΩΣΙΣ», από το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΚΤΑΝΑ Κοινό. καλλιτέχνες και προσκεκλημένοι σε μια κοινή συνάντηση γεμάτη εκπλήξεις φαγητό και ποτό.

22/10 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Αυλαία
Μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη Ρούλα Πατεράκη, με παράλληλη παρουσίαση της παράστασης ΜΙΑ ΜΕΤΕΩΡΗ ΚΥΡΙΑ, βασισμένης στην ποίηση της Κικής Δημουλά, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.

24/10 ΜΟΥΣΙΚΗ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ2
Δ. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ, με τη συμμετοχή της Σ.Ο.Δ.Θ . υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Mια πρωτότυπη παραγωγή, όπου σχήματα, ήχοι και εικόνες συνδυάζονται μοναδικά σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, με οδηγό την εμπνευσμένη μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου.

24/10 ΧΟΡΟΣ Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 
 “SOAPERA DE MATHILDE MONNIER” 

26, 27, 28/10 ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ
 EROFILI synopsis, Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας. Μία παράσταση βασισμένη στο έργο του Γ. Χορτάτση, από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος.

29-30/10 &

5-7/10 "ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"
Μια ιστορική ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη, με το κοινό να επιβαίνει στα τουριστικά λεωφορεία (του ΟΑΣΘ ή το Sightseeing Βus), μέσα από ζωντανές και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει στην πόλη, ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές θρησκείες και εθνικές παραδόσεις, αναδεικνύοντας το πλούσιο, πολυεθνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
ΘΕΑΤΡΟ (Δεν καθορίσθηκε ημερομηνία) Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετάσχει με την παράσταση "ΤΟ ΚΥΜΑ", μια θεατρική εκδοχή της γνωστής ταινίας του Ντένις Γκάνσελ. Η σκηνοθεσία θα είναι του Γιάννη Ρήγα.
ΧΟΡΟΣ (Δεν καθορίσθηκε ημερομηνία) Ο.Λ.Θ. «ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ …Το σώμα ,το θραύσμα και ο μεταίωρος κοινός βηματισμός… Επί σκηνής Δ.Παπαϊωάννου + Tadeu Liesenfeld
ΘΕΑΤΡΟ (Δεν καθορίσθηκε ημερομηνία) Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ «Η ΧΡΥΣΗ ΠΟΛΗ» της Δανάης Τανίδου σε σκηνοθεσία Τάσου Α:γγελόπουλου από τη θεατρική ομάδα Παπαλάγκι και την Πειραματική σκηνή της Τέχνης
ΔΡΑΣΕΙΣ Δρόμοι της Πόλης
«PROJECT ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»Ένας εναλλακτικός τρόπος γνωριμίας με την πόλη από τη θεατρική ομάδα Α4Μ σε σκηνοθεσία Αθηνάς Δράγκου. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση Συνοπτικού Προγράμματος VIDEO