Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Επομένως είχαν την γνώση οι φύλακες του Δήμου και της Εταιρίας......

Δέντρο που το κατέστρεψαν!
Δέντρο που το έχουν σώσει!

Πριν από μερικές μέρες, αναρωτιόμασταν γιατί πολλά δέντρα στην παραλία ξεράθηκαν,(δεύτερη φωτογραφία) επειδή οι ρίζες τους κόπηκαν και εκτέθηκαν στην ζέστη του καλοκαιριού. Από πλήρη ανικανότητα των υπηρεσιών και της επίβλεψης του Δήμου ή εσκεμμένα επειδή έτσι βόλευε τα σχέδια ή εμπόδιζαν τις εργασίες; (βλέπε θέματα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Είδαμε όμως ότι πολλά δέντρα έχουν σωθεί, παρ΄όλο που υπήρχε πάλι το θέμα της υψομετρικής διαφοράς όπως εξήγησε  ο αντιδήμαρχος κ.Ζέρβας. Γιατί;
Όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία φρόντισαν να σκεπάσουν με χώμα το μέρος του δέντρου και τις ρίζες που αποκαλύφτηκαν από το σκάψιμο. Αυτή ήταν η λύση και την ήξεραν! Επομένως οι απαντήσεις και στα δυο ερωτήματα που βάλαμε είναι θετικές. Τα δέντρα αυτά μάλλον χαλούσαν τον υπάρχοντα σχεδιασμό του έργου.
Μεγάλο λάθος; Οι μελετητές δεν αποτύπωσαν την ακριβή θέση των δέντρων έτσι ώστε να την πάρουν υπ' όψη τους και να προσαρμόσουν την μελέτη τους, έτσι ώστε εκεί που ήταν δυνατό να μην καταστρέψουν φυτά και δέντρα. Δεν έδωσαν σημασία γιατί δεν τους ενδιέφερε; Βαριά αμέλεια; Ότι  και να συμβαίνει πάντως τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η παραλία απογυμνώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα δέντρα και μερικά πάρκα είναι ήδη κρανίου τόπος. Ίσως να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα βλέποντας το έργο της ανάπλασης της Νέας παραλίας των  κ. Νικηφορίδη και Cuomo. Ανεξάρτητα από την θετική ή αρνητική αποτίμηση του συνολικού αποτελέσματος του έργου, νομίζω ότι θα είναι λίγοι αυτοί που θα διαφωνήσουν στις εξής διαπιστώσεις:
Α) Ο όγκος του μπετόν που έπεσε είναι υπερβολικά μεγάλος, αχρείαστος δηλαδή. Πριν από μερικές μέρες που έκανα βόλτα στην παραλία το απόγευμα στο μέρος του έργου που έχει τελειώσει, περπάτησα επίτηδες και στο πλακόστρωτο και σε διαδρόμους που ήταν από χώμα. Διαπίστωσα μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Λογικό. Αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν θα έπρεπε λοιπόν το μπετόν που χρησιμοποιήθηκε να ήταν το ελάχιστο απαραίτητο; Είναι; 
Αν πάμε ανατολικά του αντλιοστασίου  και μετά  στο μέρος που είναι για τα skateboard,  θα δούμε  εκτάσεις που θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από πράσινο. Αν πάμε  στον κήπο των βοτάνων ή στα παρτέρια των ρόδων και αλλού θα αντικρίσουμε δέντρα, λουλούδια και βότανα εγκιβωτισμένα μέσα σε μπετόν. Για λόγους προφύλαξης τους; Δεν θα  μπορούσε να γίνουν αλλιώς; Αδιαφορία, λατρεία του μπετόν ή μεγάλος προυπολογισμός;
Αν πάμε  στο πάρκο των γλυπτών θα δούμε μία (σχεδόν) αίθουσα με μπετόν γύρω και κάτω (ευτυχώς όχι από πάνω μας). Δεν έχουμε δει την τελική μορφή αλλά ξέρουμε ότι ισχύει το εξής: η ομορφιά μιας κατασκευής δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη  από το ποια είναι η επιδίωξη , όπως επίσης και σε πιο (τι) περιβάλλον εντάσσεται και αν αυτό γίνεται αρμονικά. Άλλο μια αίθουσα τέχνης σε ένα δομημένο περιβάλλον και άλλο ένας χώρος στην (τεχνητή ή μη) φύση που θα φιλοξενήσει έργα τέχνης τα οποία θα φτιαχτούν γνωρίζοντας από πριν που θα εγκατασταθούν.
Β) Σε πολλές περιπτώσεις καταστροφής δέντρων η απάντηση είναι ότι θα αντικατασταθούν από άλλα. Σαν να λένε ότι δεν  πειράζει που  γκρέμισαν ένα παραδοσιακό σπίτι γιατί θα κτίσουν ένα καινούργιο. Να τους πεις ότι αυτό το σπίτι ή το δέντρο εμπεριέχει ιστορία, δημιουργεί ιστορία,  είναι ιστορία το ίδιο; Ότι δεν θα είναι το ίδιο δέντρο ή σπίτι; Ότι  πρόκειται για άλλα, διαφορετιά, χωρίς παραλθόν ; 
Γ) Για να δικαιολογήσεις μια καταστροφή, χρησιμοποιείς τις προσδοκίες. Γι αυτά δηλαδή που θα υπάρξουν εξ' αιτίας αυτού του γεγονότος. Κάτι σαν τον παράδεισο στην άλλη ζωή. Το παρόν χάνει την αξία του, είναι σαν να μην υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η ελπίδα ή η βεβαιότητα για τα μελλοντικά γεγονότα.(Δεν ήταν στις προθέσεις μου να κάνω  παραλληλισμό με τα μέτρα (κατά) της κρίσης. Εσείς μπορείτε να τον κάνετε.)
Δ) Στα  αστικά πάρκα, γίνεται μια προσπάθεια για προσομοίωση με την φύση γιατί υπάρχει η ανάγκη  να ξεφύγει ο άνθρωπος από το τεχνητό περιβάλλον. Δεν μπορεί λοιπόν όλα να σχεδιάζονται κατά γεωμετρικά σχήματα, να υπολογίζονται επακριβώς, χωρίς να υπάρχει χώρος για το τυχαίο, το απρόοπτο, έτσι όπως το δημιουργεί η φύση. Τυχαίο δια χειρός...ανθρώπου; Αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.