Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Κωδικοποιημένα» παραστατικά έδινε ο Σαξώνης

 
Χτες, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την υπεξαίρεση - «μαμούθ», η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει προσδιοριστεί στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ, η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Παναγιώτης Σαξώνης, χρησιμοποιώντας συνολικά 103 πλαστά παραστατικά, κατάφερε να «σηκώσει» συνολικά 17.919.595 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για εισοφρές υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάθεση της
κ.Τσεμπερά, 25 ήταν τα πλαστά παραστατικά της Εθνικής Τράπεζας, 76 από τη ΔΟΥ και δύο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε όλα τα εμφανώς πλαστά παραστατικά της ΔΟΥ που προσκόμιζε ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας υπήρχαν τα ονόματα δύο ανύπαρκτων εφοριακών υπαλλήλων. «Ολα είχαν τα ονόματα Μπάκης - Αυγουλά. Οπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρχαν εφοριακοί με τέτοια ονόματα», κατέθεσε η κ. Τσεμπερά. Οταν η οικονομική επιθεωρήτρια ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο υπάλληλος του δήμου χρησιμοποίησε στα πλαστά παραστατικά τα ονόματα ανύπαρκτων υπαλλήλων, απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό να το έκανε προκειμένου αυτές «οι συναλλαγές να είναι... ελεγχόμενες».
Η ίδια στην κατάθεσή της ανέφερε επίσης ότι από το 1999, οπότε και ξεκίνησε τη θητεία της στο δήμο Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αυξάνεται και το ύψος των μετρητών που εκταμιεύει ο Παναγιώτης Σαξώνης. «Προκύπτει μια καλπάζουσα αύξηση των μετρητών που παίρνει από τα ταμεία. Μέχρι τότε έπαιρνε μικρά ποσά με τη μορφή μετρητών», ανέφερε η Αναστασία Τσεμπερά.
Η κ. Τσεμπερά αποκάλυψε ακόμη ότι, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος), η σύζυγος του πρώην δημάρχου υπέβαλε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.
Από χρηματιστηριακές συναλλαγές
Οπως είπε, ένα μήνα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην δημάρχου, η σύζυγός του υπέβαλε στη ΔΟΥ τροποποιητικές δηλώσεις για τα οικονομικά έτη 1998, 1999 και 2007, με τις οποίες δήλωσε εισοδήματα 21.000 ευρώ, 71.000 ευρώ και 200.000 ευρώ αντίστοιχα. Οπως είπε, τα συγκεκριμένα ποσά εμφανίζονται ως εισοδήματα που προήλθαν από χρηματιστηριακές συναλλαγές, για τις οποίες -όπως ισχυρίστηκε- δεν έχει δει τα αντίστοιχα παραστατικά.
Η κ. Τσεμπερά κατέθεσε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους προσωπικούς και στους κοινούς με άλλα πρόσωπα τραπεζικούς λογαριασμούς του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και δε δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 1.087.581 ευρώ. Οσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται να απέκτησε ο πρώην δήμαρχος κατά το επίμαχο διάστημα για το οποίο διερευνάται η υπεξαίρεση - «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου, η οικονομική επιθεωρήτρια είπε στο δικαστήριο ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίζει μία αγορά εξοχικής κατοικίας στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας.
Απαντήσεις για το πόσο... άγνωστος στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης έδωσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι της σημερινής διοίκησης του δήμου, οι οποίοι παρίστανται ως πολιτική αγωγή.
Οι δικηγόροι προσκόμισαν στο δικαστήριο το συμφωνητικό που είχε υπογράψει η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης με την ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος που είχε ο κατηγορούμενος, ενώ παρέδωσαν και τιμολόγια που έκοψε η Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος προς το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που διατηρούσε ο Παναγιώτης Σαξώνης!
(Βασίλης Κυριακούλης - Αγγελιοφόρος)