Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

«Μπλόκο» στην ανοικοδόμηση της παραλίας Καλαμαριάς


Με τις εργασίες ανοικοδόμησης να έχουν ήδη ξεκινήσει σε παραλιακό οικόπεδο - «φιλέτο», δίπλα στο κύμα, στο Καραμπουρνάκι, επί της Θ. Σοφούλη, πολίτες και δήμος Καλαμαριάς θα δώσουν δυναμικό «παρών» τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού
Θεσσαλονίκης, όπου θα ζητηθεί με κάθε τρόπο η αναστολή των εργασιών.
Οι εκκλήσεις του δήμου προς τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης των συνολικά έξι στρεμμάτων να σταματήσουν την ανοικοδόμηση (που με δικαστική απόφαση ξεκίνησαν, αφού είναι ιδιοκτήτες του χώρου, οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο για τη δεσμευμένη περιουσία τους) και να δεχτούν ανταλλαγή με ίσης αξίας γη στην Καλαμαριά φαίνεται ότι δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.
«Θα πρέπει να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες και να σταματήσουν οι εργασίες. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να παραμείνει η συγκεκριμένη έκταση χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου», δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

«Πράσινη» Καλαμαριά
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε προσβλητική για την Καλαμαριά την αρχική εισήγηση του εισηγητή του Οργανισμού Ρυθμιστικού, που στην ουσία απορρίπτει την ένσταση του δήμου ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την περιοχή χώρο πρασίνου, καθώς, όπως αναφέρει, «οι χώροι πρασίνου υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της πολεοδομικής ενότητας» όπου βρίσκεται το ακίνητο.
«Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με τεράστια συμφέροντα και με αυτήν την προσβλητική και κατάπτυστη εισηγητική έκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τινάξουμε στον αέρα τη συνεδρίαση του οργανισμού, αν δεν ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να δοθεί χρόνος να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας και να πάμε και στην αναθεώρηση του ΓΠΣ, σύμφωνα με την οποία η περιοχή χαρακτηρίζεται χώρος πρασίνου», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τόσο τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη. «Το θέμα είναι μείζον, αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη και είναι πολιτικό. Δεν είναι δυνατό ο δήμος να αγωνίζεται για τα αυτονόητα, απέναντι σε έναν οργανισμό που έχει υποχρέωση να μας προστατεύσει, ενώ παραμένει ακέφαλος και διοικείται από μια αντιπρόεδρο στην Αθήνα. Εχει υποχρέωση ο υπουργός να πάρει θέση. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Η μελέτη για την αναθεώρηση του ΓΠΣ της Καλαμαριάς έχει κατατεθεί από το Μάιο του 2011 στον οργανισμό, αλλά η συζήτηση και η λήψη απόφασης καθυστέρησε χαρακτηριστικά.
(Ε.Βατάλη-Αγγελιοφόρος)