Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Άρχισαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κτισμάτων , μέσα στο ρέμα στην περιοχή Δόξας.



Μετά από δεκαετίες καθυστέρησης άρχισε σήμερα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, το πρωί, η επιχείρηση καθαρισμού και εξυγίανσης του ρέματος Λύτρα που επί σειρά ετών αποτελούσε ανθυγιεινή και επικίνδυνη εστία μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή Δόξας.

Στην παράλογη γραφειοκρατία που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή ως προς τη διευθέτηση και την τελική έκβαση του θέματος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την υπέρβαση των δυσκολιών, καθώς αποτελεί μια εξέλιξη που ανάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη εργασιών εξυγίανσης και σε άλλα σημεία της πόλης που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα και πρόσθεσε:

«Αρχίζει να εφαρμόζεται επιτέλους το πρόγραμμα αναπλάσεων που σχεδιάσαμε για την πόλη. Ξεπεράσαμε τις τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σύντομα με την αποκατάσταση του ρέματος Δόξας θα δημιουργήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο έναν αυθεντικό χώρο περιπάτου και αναψυχής στην περιοχή. Προχωρούμε στο σχεδιασμό μας και πιστεύω ότι μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε πολύ μεγάλη διαφορά στην πόλη».

Το πρόβλημα της εξυγίανσης και εκκαθάρισης του ρέματος από τα απορρίμματα και τις αυθαίρετες κατασκευές καθυστέρησε επί δεκαετίες να επιλυθεί, καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επικαλούμενη το θέμα της πολυνομίας υποστήριζε ότι η ΕΥΑΘ -και όχι ο Δήμος Θεσσαλονίκης- είχε την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό του, επιχείρημα που όπως προέκυψε δεν ισχύει, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε:

«Το ρέμα της Δόξας, όπως άλλωστε και όλα τα ρέματα που έχουν απομείνει στο ανάγλυφο της πόλης αποτελούν οικοσυστήματα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αποτελούν τη φυσική προέκταση του δάσους του Σέιχ-Σου μέχρι τη θάλασσα. Η Διοίκηση του Δήμου αμέσως μετά την εξυγίανση του χώρου θα προχωρήσει στην ανάπλαση του ρέματος και την ένταξη του στις καθημερινές, συλλογικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλης της πόλης με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, ξεκούρασης, εκδηλώσεων, εκθέσεων και υπαίθριων δραστηριοτήτων».

Η επιχείρηση για την εκκαθάριση του ρέματος στο συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε επί χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής λόγω των παραβατικών συμπεριφορών και δραστηριοτήτων που παρατηρούνται και του κινδύνου που ελλοχεύει σε βάρος της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας των απορριμμάτων και των διάφορων άχρηστων αντικειμένων που έχουν συσσωρευτεί από τους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων και παραπηγμάτων σ’ όλη την έκταση της κοίτης του. Σε συνεργασία με την αστυνομία έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση των ατόμων που κατασκεύασαν τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα στο ρέμα προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες στην περιοχή.

Οι εργασίες καθαρισμού του χώρου και κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών επικεντρώνονται αρχικά στο τμήμα μεταξύ των οδών Κερκύρας-Ευβοίας-Κων/νου Καραμανλή και Δοϊράνης (έναρξη εργασιών από την Κ. Καραμανλή), όπου σύμφωνα με τη σχετική αυτοψία του Δήμου Θεσσαλονίκης εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε στο χώρο υπάρχουν επικίνδυνα κτίσματα, υπολείμματα από αυθαίρετες τοιχοποιίες και παραπήγματα που κατασκευάσθηκαν κατά καιρούς και τα οποία πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Τα έργα ανάπλασης του ρέματος, που αποτελεί τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους και της ένταξής του μέσα στο αστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, προγραμματίζονται και η έναρξη της υλοποίησης του αναμένεται εντός του 2013, αφού προηγηθεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με το ΑΠΘ και άλλους αρμόδιους φορείς. Πρόθεση του Δήμου είναι να ακολουθήσουν παρόμοιες παρεμβάσεις και στα άλλα ρέματα της πόλης, όπως το ρέμα της Υφανέτ.