Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χ.Μάτης: Στο Δήμο Θεσσαλονίκης όλα είναι δωρεάν και όλα στο τέλος πληρώνονται.

 Κριτική τον απολογισμό της Διοίκησης της "Πρωτοβουλίας" από το Επικεφαλή της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη


Σκέφτηκα για αρχή να κάνω κι εγώ έναν απολογισμό της διοίκησης. Τον απολογισμό του τρόπου σκέψης της.
Για παράδειγμα, στις 5 Ιουνίου 2011, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης είχε βρει το μαγικό κόλπο για να σταματήσει το διπλοπαρκάρισμα στη Μητροπολέως, τα περίφημα κολονάκια. Λίγο αργότερα δήλωνε: «θα επιμείνουμε στο μέτρο διότι αφενός αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς και αφετέρου πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.»
Μετά ως εκ θαύματος τα κολονάκια εξαφανίστηκαν εν σιωπή. Που πήγαν τα κολονάκια στη Μητροπολέως και η προγραμματική δέσμευση;
Την ίδια περίοδο, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού γέμισε την πόλη με κάτι αυτιά χορηγία μιας εταιρείας ακουστικών βαρηκοΐας, και τον βαρύγδουπο τίτλο «σας ακούμε». Οι πολίτες έριχναν μέσα στα αυτιά τις προτάσεις τους και ο αντιδήμαρχος θα απαντούσε σε όλες μέχρι το τέλος του Απριλίου. Στο τέλος Αυγούστου δήλωσε ότι ήταν τόσες πολλές οι προτάσεις που δεν μπορούσε να τις απαντήσει…  
Η εταιρεία τη διαφήμιση της την έκανε, αυτοί που πίστεψαν περιμένουν απαντήσεις.
Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης. Μεγάλες ιδέες, κούφια λόγια, με εφαρμοσιμότητα μηδέν.
Αυτή τη διοίκηση την ενδιαφέρει να κερδίζει το μονόστηλο της στις εφημερίδες με τη βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι μετά θα ξεχάσουν.
Σκεφτείτε ότι του χρόνου τέτοια μέρα, θα έχουμε ξεχάσει για τα τελεφερίκ που εξήγγειλε προχθές ο κ.Κουράκης.
Υπάρχει όμως ένας άλλος απολογισμός που δεν έγινε από τη διοίκηση, διότι δεν τολμά να τον κάνει:
  • Πόσα κατασχετήρια έχουν έλθει στο Δήμο για χρέη μέχρι και το 2011;
  • Πόσες φορές η νομική υπηρεσία πήγε να δικάσει υποθέσεις του Δήμου χωρίς μάρτυρα;
  • Πόσες από αυτές δε ζήτησε μάρτυρα και πόσες δε της δώσανε;
Αλλά έτσι είναι οι διοικήσεις: Τι τις κόφτει τι ζητάει ένας προμηθευτής του δήμου και πως θα το πάρει; Μήπως αυτοί που υπογράφουν, θα είναι στα πράγματα και τότε;
Ο κ.Κεπελέκ για παράδειγμα είχε κάνει μία δουλειά επί αντιδημαρχίας Καζαντζίδη και θα πληρωθεί ίσως επί αντιδημαρχίας Καπόν
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η υπόθεση του Γιώργου Αδάμ, που τον απόλυσε από το FM100 η διοίκηση Μπουτάρη το 2011, θα εκδικαστεί το Μάρτιο του 2013 και θα τελεσιδικήσει κατά πάσα πιθανότητα στο  Εφετείο, το δεύτερο μισό του 2014, η στις αρχές του 2015. Τότε πλην του ιδίου δεν θα θυμάται καν ποιος τον απέλυσε και γιατί… Αλλά αν του καταλογισθεί αποζημίωση, ποιος πρέπει να πληρώσει;
Οι διοικήσεις πέφτουνε, τα χρέη μένουν…
Κι επειδή πολιτική είναι η διαχείριση των συμβολισμών, και επειδή πολιτική είναι οι προτεραιότητες, κι επειδή μείζον κριτήριο της πολιτικής είναι η κατανομή των κονδυλίων, θα  δώσω εγώ έναν αριθμό για το 2011 για να μη ξεχνιόμαστε.
Μετρήσαμε 6,5 εκ. προμήθειες, από τα οποία το 40% ήταν απευθείας αναθέσεις. Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης Μπουτάρη για το 2011. Είναι μία βαθειά παρέμβαση του δημόσιου ταμείου στην αγορά με στόχο τον έλεγχο της.  Είναι μία πλήρης καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου περί τον ανταγωνισμό και διαφάνειας.
Και μιας και μιλάμε για πόρους, το Μάρτιο του 2011, είχαμε προτείνει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 5%, ως αναγνώριση της μείωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας στην πόλη. Δεν θυμάμαι ποια κρίση είχαμε τότε αλλά δεν έχει και σημασία. Λίγο μετά βρήκε ένα εξιλαστήριο θύμα, τον τότε αντιδήμαρχο καθαριότητας, τον κ.Αβραμίδη, τον απέπεμψε. Η κατάσταση όμως δεν έμεινε ίδια. Επιδεινώθηκε!
Σήμερα άκουσα το δήμαρχο να μιλά για μειώσεις τελών. Μα ποια δημοτικά τέλη θα μειώσει η διοίκηση; Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Όσα πληρώνουμε πηγαίνουν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Όταν σήμερα βγαίνουν τέσσερα απορριμματοφόρα για αποκομιδή, ενώ πέρυσι έβγαιναν τα τριπλάσια, δεν είναι λογικό να έχουν μειωθεί οι δαπάνες, άρα να μειωθούν και τα τέλη;  Το 2010 ο Δήμος είχε αγοράσει 1,5 εκ. λίτρα πετρελαίου. Το 2011, έπεσε κατά 15% στο 1,3 εκ. Αυτά θα έπρεπε να έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα δημοτικά τέλη.
Όταν σήμερα, το 1/10 από τις λάμπες της πόλης είναι καμένες, τι τέλη για ηλεκτροφωτισμό εισπράττουμε; Από τις 34.000 λάμπες, οι 3.000 είναι καμένες. Έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει μείωση 10%. Ο Δήμαρχος έπρεπε να ντρέπεται που η διοίκηση του εισπράττει τέλη για υπηρεσίες που δεν προσφέρει κι όχι να υπερηφανεύεται που θα κάνει μειώσεις.
Και θέλω με την ευκαιρία να πω και κάτι ακόμη. Η καθαριότητα της πόλης δεν είναι τεχνικό πρόβλημα. Δεν λύνεται με περισσότερη και καλύτερη αποκομιδή. Λύνεται μονάχα με μία άλλη φιλοσοφία για τα σκουπίδια και αυτή η φιλοσοφία είναι η ενεργοποίηση των δημοτών και η μείωση της παραγωγής τους. Και στη συνέχεια η διαχείριση τους με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση.
Όλα απέχουν από τη φιλοσοφία της διοίκησης. Διότι συνεπάγονται μειώσεις προσλήψεων και αγοράς εξοπλισμού με ότι σημαίνει αυτό.
Σε ότι αφορά στην κοινωνική πολιτική και τις υπηρεσίες  προς τον πολίτη, ο απολογισμός της διοίκησης είναι εξαιρετικά φτωχός. Και φαίνεται ακόμα φτωχότερος σήμερα, όπου η κρίση εξελίσσεται σε πραγματική καταστροφή για τις οικογένειες και τους δημότες.
Ο δήμος διαθέτει θεσμικό κύρος, μεγάλο αριθμό εργαζομένων και απεριόριστες δυνατότητες κινητοποίησης εθελοντών. Είναι άμεση και ζωτική ανάγκη για την πόλη να προχωρήσει στη χάραξη και την υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ώστε να δώσει βοήθεια στους φτωχότερους πολίτες, αλλά και συνολικά στους δημότες του, σε πολλαπλά επίπεδα: στέγαση, θέρμανση, σίτιση, περίθαλψη ειδικών ομάδων, ψυχολογική υποστήριξη κλπ.
Τι προτάσεις προγραμμάτων υπόβαλε ο δήμος για την ένταξη των αστέγων σε ευρωπαϊκά προγράμματα ευρέσεως εργασίας γι αστέγους;
Καμία! Κι αυτά που υπέβαλλε σε άλλους τομείς, δεν έχουν ψήγμα διαφάνειας…
Και δυο οικονομικού χαρακτήρα παρατηρήσεις για την κοινωνική πολιτική! Είναι  απαράδεκτο να διατίθενται 300.000 ευρώ για την αποστολή ταχυδρομικά των προνοιακών επιδομάτων και είναι επίσης απαράδεκτο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να κοστίζουν συνολικά κατά κεφαλή παιδιού, περισσότερα χρήματα απ’ όσα κοστίζουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.
Στους παιδικούς σταθμούς του φιλοξενούνται παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων χωρίς καμιά οικονομική εισφορά, αφού είναι εγγεγραμμένα στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» του ΕΣΠΑ. Πρέπει να έχουμε ως στόχος για το μέλλον τη διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων, όσο το επιτρέπουν οι κτιριακές υποδομές με διατήρηση σταθερών των δαπανών, άρα μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης.
Σε ότι αφορά στην προστασία του δημόσιου χώρου από παράνομες καταλήψεις με τραπεζοκαθίσματα, η διοίκηση επέτυχε να κάνει ότι έκαναν και οι προκάτοχοι της! Να αδιαφορεί προκλητικά για την τήρηση της νομιμότητας και τις παρεμβάσεις του συνηγόρου του πολίτη. Το δε κύρος της είναι μοναδικό! Όπως έλεγε μια κάτοικος της πόλης μας χθες, «στις 12:10 έφυγε η δημοτική αστυνομία με τις κατασχέσεις, στις 12:25 είχαν απλώσει τα νέα τραπεζοκαθίσματα.
Στα ζητήματα της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης, ο απολογισμός είναι διττός. Είναι οι φορές που εμφανίστηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή ούτε μια μέσο όρο ο καθένας και η αδυναμία της διοίκησης να φέρει έσοδα. Αυτή είναι η πλήρης αποτυχία της.
Ο Δήμαρχος έκανε μία θετική αναφορά στην τριμελή επιτροπή των Δημητρίων. Πρόκειται για το 2011 βέβαια. Τον απολογισμό της διάλυσης της επιτροπής, θα τον κάνουμε το 2012, που ο κ.Πέγκας διαπίστωσε ότι ένα από τα μέλη της, η κυρία Ταξοπούλου, «είναι κακός χαρακτήρας».
Στα ζητήματα της νεολαίας, η διοίκηση οφείλει να δώσει ενεργά το λόγο στη Νεολαία της πόλης, στα μαθητικά συμβούλια, σε οργανώσεις νεανικές, καλλιτεχνικές, εθελοντικές, ακόμα και πολιτικές.
Σήμερα ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι ξανά υποψήφιος το 2014. Μέχρι σήμερα όμως δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της πόλης και των πολιτών και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις τις οποίες δημοσίως ανέλαβε, ούτε βεβαίως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θέτει η πολιτική οικολογία για διαφάνεια, δημοκρατία, έλεγχο, απολογισμό, χρηστή διοίκηση και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Διακατέχεται από ένα βοναπαρτισμό. Ο βοναπαρτισμός είναι ένα πολιτικό φαινόμενο κατά το οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα πρόσωπο που πιστεύει ότι έχει τη λαϊκή αποδοχή, κυβερνά αυταρχικά και, ακόμη κι αν πιστεύει ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους στόχους μιας ολιγαρχίας.
Είναι χρήσιμη για την πόλη η ανακοίνωση του; Αμφιβάλλω εάν είναι χρήσιμη ακόμη και για την παράταξη του. Απλώς προαναγγέλλει πως θα διοικήσει τα επόμενα δύο χρόνια. Αναζητώντας ψηφοφόρους για το 2014.
Αλλά αυτό είναι ένα ατυχές πυροτέχνημα. Όπως ακριβώς ήταν και τελευταία απευθείας ανάθεση που έκανε ως δήμαρχος για το 2011. Η έναντι 6.500 ευρώ προμήθεια των πυροτεχνημάτων για την νύχτα της πρωτοχρονιάς του 2012. Κατά σύμπτωση το ανέθεσε  στην εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί η γιορτή από τη HELEXPO, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, στο οποίο ο Δήμος είχε παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους δωρεάν… Όλα δωρεάν και στο τέλος κάποιος πληρώνεται. Αυτή τη δυσάρεστη και εξαιρετικά δύσοσμη πτυχή που διασύρει τον εθελοντισμό, θα την τελειώσουμε πολύ σύντομα. Ακόμη και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Καλό θα ήταν ο δήμαρχος τέτοιες ιδέες, ας μην τις ξαναδοκιμάσει.
Δυστυχώς για αυτόν, η προεκλογική περίοδος του 2010 είναι πιο κοντά στην προϊστορική εποχή και ακόμη και το 2011 είναι πολύ μακριά. Και η διοίκηση υστερεί δραματικά.
Η πόλη χρειάζεται μία άλλη πορεία! Χρειάζεται να γίνει μια πόλη για μας και όχι για τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Και αυτή είναι η πρόταση μας!