Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σκληρή μάχη για την χρήση του στρατοπέδου «Καρατάσιου»

Σελίδα εκτύπωσης

Με άρματα μάχης ο ελληνικός στρατός προσπαθεί να «κατακτήσει» το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», την κυριότητα του οποίου διεκδικεί από την Κτηματική Υπηρεσία.
Η διοίκηση της στρατιωτικής μονάδας, που φαίνεται να έχει τη χρήση της έκτασης των 689 στρεμμάτων, δεν διστάζει, όπως καταγγέλλεται, να κάνει επίδειξη δυνάμεων στέλνοντας συχνά τανκς στους χώρους του πρώην στρατοπέδου, τα οποία «παρελαύνουν» στους δρόμους του. Επίσης, ο στρατός προειδοποίησε τον δήμο Παύλου Μελά ότι θα προχωρήσει στη διοικητική αποβολή του από τον χώρο των 120,4 στρεμμάτων που του έχει παραχωρηθεί.
Η έκταση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην Κτηματική Υπηρεσία νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τελευταία δικαστική απόφαση. Μέχρι το 2002 φιλοξενούνταν εκεί στρατιωτικές μονάδες, ενώ το 2005 παραχωρήθηκε κατά χρήση έκταση 120,4 στρεμμάτων στον πρώην δήμο Πολίχνης, ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση και έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο, πάρκο με χλοοτάπητα, και ανακαίνισε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στην ίδια έκταση δημιουργήθηκε κι ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, σε συνεργασία με τον πρώην δήμο Πολίχνης και το ΕΘΙΑΓΕ.
Η παραχωρηθείσα έκταση των 120,4 στρμ. χρησιμοποιείται επίσης από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η τελευταία εκδήλωση έγινε πριν πέντε ημέρες από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καρατάσιου, ο οποίος διοργάνωσε τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων με τον τίτλο «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου» και κύριο αίτημα την απόδοση των πρώην στρατοπέδων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, τη Δευτέρα βρέθηκαν στο περιβαλλοντικό πάρκο 150 μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και το 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από μαθητές του ΓΕΛ. «Ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στη σπουδαιότητα της μείωσης της κατανάλωσης και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των ελεύθερων χώρων για τη φύση και τον άνθρωπο», όπως αναφέρει στη «Μ» ο εκπαιδευτικός Ευθύμιος Παπαδημητρίου.
Ενώ γινόταν η εκπαίδευση των μαθητών, «εισέβαλαν τανκς και βαρέα οχήματα στον χώρο του ‘Καρατάσιου’ και κινούνταν σε κοντινή απόσταση από τα παιδιά. Κύκλωσαν τον χώρο δείχνοντας επιθετική διάθεση. Προφανώς ο στρατός κάνει επίδειξη δύναμης, θέλει να δείξει ότι είναι κυρίαρχος της έκτασης. Εμείς ζητάμε να παραχωρηθεί το στρατόπεδο στην τοπική κοινωνία και να γίνει χώρος πρασίνου, όπως προβλέπεται στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο», αναφέρει στη «Μ» ο Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρατάσιου. Η «εισβολή» των τανκς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι. «Τα οχήματα έρχονται από τον Εύοσμο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο ξοδεύουν καύσιμα για να έρθουν στην Πολίχνη. Προφανώς κάνουν επίδειξη», λέει ο κ. Λαζαρίδης. Τα τανκς φέρεται ότι δοκιμάζονται τεχνικά από το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ) της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης του Γ’ ΣΣ.

«Έξωση» στον δήμο Παύλου Μελά
Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών βρίσκονται, όπως φαίνεται, σε αντιπαράθεση σχετικά με την κυριότητα της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, η οποία χαρακτηρίζεται ως μητροπολιτικό πάρκο στο τροποποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πολίχνης.
Ο στρατός δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον δήμο Παύλου Μελά ότι θα τον αποβάλει από την έκταση των 120,4 στρμ. που του έχουν παραχωρηθεί προς χρήση. Σε έγγραφο του διοικητή του 308 ΠΕΒ προς τον δήμο Παύλου Μελά με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2012, το οποίο είναι στη διάθεση της «Μ», αναφέρεται ότι «το ΓΕΣ ακύρωσε την γνωμάτευση του, όπερ σημαίνει ότι η εν λόγω έκταση δεν θα παραχωρηθεί στο δήμο σας (στον οποίο σύμφωνα με τον Καλλικράτη ανήκει ο πρώην δήμος Πολίχνης) από την Στρατιωτική Υπηρεσία. Κατόπιν αυτού παρακαλούμε να ορίσετε εκπρόσωπο ο οποίος θα εξετάσει με εκπρόσωπο της μονάδας μας, εάν η υπάρχουσα περίφραξη της καταπατημένης πλέον έκτασης των 120,4 στρμ. είναι του δήμου σας ή άλλου προσώπου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η μονάδα θα προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές για τη διοικητική αποβολή του καταπατητή».
Μία ημέρα μετά, στις 28 Αυγούστου 2012, η Κτηματική Υπηρεσία νομού Θεσσαλονίκης, με επιστολή της προς τον δήμο Παύλου Μελά, αναφέρει ότι η έκταση του πρώην στρατοπέδου της ανήκει και πως «η υπηρεσία μας προτίθεται να [την] αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς (εκπαιδευτικά ιδρύματα, στεγάσεις δημοσίων υπηρεσιών κλπ.)». Επίσης, δηλώνει ότι δεν προβάλλει αντιρρήσεις για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου, εφόσον «ο χαρακτηρισμός δεν απαγορεύει την αξιοποίησή του από την υπηρεσία μας για τους ανωτέρω σκοπούς».
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της Κτηματικής Υπηρεσίας για την ιδιοκτησία. Η τελευταία δικαστική πράξη απεφάνθη ότι είναι του υπουργείου Οικονομικών και όχι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης», σημειώνει στη «Μ» ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Πριν την δικαστική πράξη, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης μας είπε ότι είμαστε καταπατητές, στον χώρο που μας έδωσε το υπουργείο το 2005. Εμείς σαν δήμος Παύλου Μελά, τότε δήμος Πολίχνης, πήραμε τα 120 στρέμματα, αξιοποιήσαμε κάποια κοινοτικά κονδύλια και έγινε ένας χώρος που χαίρονται οι επισκέπτες και οι δημότες. Η υπόλοιπη έκταση είναι ένας υπέροχος φυσικός χώρος που πρέπει να αποδοθεί στην πόλη και τους κατοίκους», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας ανέφερε στη «Μ» ότι «η έκταση ανήκει στην υπηρεσία αλλά ο στρατός διατηρεί τη χρήση». Με αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι η μάχη για το «Καρατάσιου», ή η μάχη στο «Καρατάσιου», θα συνεχιστεί.
(Φώτης Κουτσαμπάρης - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
ΣΧΟΛΙΟ: Δυο γαιδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης  του αχυρώνα είναι οι κάτοικοι της πόλης γιατί κράτος είναι οι άνθρωποι.