Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Λήγει η πολιορκία από τα τραπεζοκαθίσματα

Νέα όψη αναμένεται να αποκτήσει ο ιστορικός άξονας της Αριστοτέλους σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση ζωτικού χώρου, ο οποίος σήμερα καταλαμβάνεται από τα τραπεζοκαθίσματα των παρακείμενων καφέ.
Χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης είχε νέα συνάντηση με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στον άξονα της Αριστοτέλους, ώστε να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την οργάνωση του χώρου στην πλέον πολυσύχναστη πλατεία της πόλης.
«Δίδουμε μια προθεσμία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε οι καταστηματάρχες να περιορίσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους εντός των ορίων των νέων χώρων που θα τους υποδειχθούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι σε πρώτη φάση να απελευθερωθούν κατά μήκος της Αριστοτέλους δύο μεγάλοι διάδρομοι, ώστε επιτέλους να είναι δυνατή η απρόσκοπτη κίνηση των διερχόμενων προς τη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Ανάμεσα σε φυσικά εμπόδια
Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στο εξής ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους θα περιορίζεται ανάμεσα σε φυσικά εμπόδια. Ειδικότερα, από την εσωτερική πλευρά το όριο για τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι το τέλος των στοών, ενώ από την εξωτερική πλευρά θα είναι τα παρτέρια που και σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα στην Αριστοτέλους. Μάλιστα, προς την πλευρά των παρτεριών δόθηκε η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματα επάνω σε ένα ξύλινο δάπεδο, το οποίο ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε ύψος τα είκοσι εκατοστά.
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, παράλληλα με τους δύο άνετους διαδρόμους που θα οδηγούν προς τη θάλασσα, πρόκειται να διαμορφωθούν κι άλλοι τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι, οι οποίοι θα εξυπηρετούν την κίνηση προς το εσωτερικό της πλατείας Αριστοτέλους.
Με στόχο, εξάλλου, να βελτιώσει την εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τους καταστηματάρχες που το επιθυμούν να τοποθετήσουν τα ομοιόμορφα διαχωριστικά, τα οποία έχουν σχεδιάσει οι υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. Τα διαχωριστικά αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ύψος το ενάμισι μέτρο, ώστε να μη διακόπτεται η προοπτική προς τη θάλασσα.

Νέες άδειες τραπεζοκαθισμάτων
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην πλατεία Αριστοτέλους θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβουν τις νέες άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που απαιτούνται.
Πρακτικά, όπως παρατήρησε ο κ. Κουράκης, με την εφαρμογή της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη νέα οργάνωση του χώρου, στην πλατεία Αριστοτέλους τα τραπεζοκαθίσματα θα περιοριστούν περίπου στη μισή έκταση σε σχέση με αυτήν που καταλαμβάνουν σήμερα.
(Βαρβάρα Ζούκα-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)