Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Σώζεται το παραλιακό μέτωπο

Σελίδα εκτύπωσης

Φρένο στην ανοικοδόμηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς έβαλε χθες ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας προηγούμενη σχετική απόφασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προτάσεις που διατύπωσε ο δήμος στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να μην επιτρέψει την ανοικοδόμηση του παραλιακού μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα είχαν ξεκινήσει σε παραλιακό ιδιωτικό οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι, πλησίον του ναυτικού ομίλου, εργασίες ανέγερσης οικοδομής, οι οποίες διακόπηκαν έπειτα από παρέμβαση του δήμου. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά το πράσινο φως που είχε ανάψει ο ΟΡΘΕ, ο οποίος σε προηγούμενη απόφασή του απέρριπτε την εισήγηση του δήμου να χαρακτηριστεί η περιοχή χώρος πρασίνου, θεωρώντας ότι το υπάρχον πράσινο είναι αρκετό για τις ανάγκες της περιοχής. Μετά την παρέμβαση του δήμου, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, εκδόθηκε απόφαση τρίμηνης αναστολής των οικοδομικών εργασιών στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι στο μεταξύ δεν έχουν αποζημιωθεί για τη δέσμευση της περιουσίας τους, είχαν δικαιωθεί δικαστικά, ενώ με εισαγγελική εντολή κατόρθωσαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

Ανταλλαγή οικοπέδων
Ωστόσο, μετά τη χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΘΕ τα δεδομένα αλλάζουν. «Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα στην προσπάθεια του δήμου να προστατέψει το θαλάσσιο μέτωπο», δήλωσε στη «Μ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε, ο δήμος θα καλέσει όλους όσοι διαθέτουν ιδιοκτησίες στην περιοχή, για να τους προτείνει να ανταλλάξουν τις ιδιοκτησίες αυτές με άλλες ίσης αξίας, οι οποίες ανήκουν στον δήμο. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου έξι στρέμματα, ενώ άλλα δύο στρέμματα ανήκουν στο βουλγαρικό προξενείο. «Γι’ αυτό το τελευταίο αρμόδιο να βρει λύση είναι το ελληνικό δημόσιο. Εμείς θα κοιτάξουμε να αποκαταστήσουμε τους ιδιοκτήτες των υπολοίπων έξι στρεμμάτων», δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης. Υπογραμμίζει πως «η ανταλλαγή ακινήτων θα γίνει με τη διαμεσολάβηση ορκωτών εκτιμητών, ώστε να μην υπάρξει καμία αδικία σε βάρος των ιδιωτών αλλά ούτε και σε βάρος του δήμου», σημειώνει.
(Ν. Ηλιαδης -Μακεδονια)