Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ποια έργα θα γίνουν το 2013 στην Θεσσαλονίκη.

Εγκρίθηκε χθες, από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013.
Ο Αντιδήμαρχος  Ανδρέας Κουράκης, σημείωσε ότι συντάχθηκε με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες των λειτουργιών της πόλης, την επεξεργασία αιτημάτων φορέων και δημοτών. Συνολικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013, του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο ύψος των 41.216.792,09 ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 12,5 εκ. ευρώ ή κατά 45,20 %, σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 (το ύψος του οποίου ανερχόταν στα 28.386.883,06 ευρώ).
Μάλιστα, όπως σημείωσε, το τελικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου υπερβαίνει τα 63 εκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και τα έργα που αθροιστικά φτάνουν τα 22.307.000 ευρώ και έχουν λάβει κατ’ αρχήν έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το Πράσινο Ταμείο και το ΕΠΕΡΑΑ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:
-Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις στην περιοχή του Χρηματιστηρίου (προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ),
- τα ενεργειακά σχολεία (χρηματοδότηση ΕΠΕΡΑΑ 9.285.000 ευρώ), τα πράσινα δώματα (συνολικού προϋπολογισμού 1.896.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΚΑΠΕ)
- η αναπαλαίωση του 5ου γυμνάσιο, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5.125.000 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013 – ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Σε εξέλιξη, όπως ανέφερε, σε όλα τα σημεία της πόλης και σε συνεργασία με τις έξι Δημοτικές Κοινότητες βρίσκονται οι εργασίες σε πλήθος συνεχιζόμενων έργων.
Συγκεκριμένα:
ασφαλτοστρώσεις – αναπλάσεις οδών
- Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Αγίου Δημητρίου προς την περιφερειακή Τριανδρίας. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2013 και θα δώσει μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό με τη σύνδεση της Αγ. Δημητρίου με την Περιφερειακή Οδό και τη Χαριλάου.
- Κατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Φιλικής Εταιρίας, Παλαιολόγου κ.α.
- Ράμπες για ΆμεΑ σε πεζοδρόμια κεντρικών οδών στο κέντρο και άλλα σημεία της πόλης.
- Τοποθέτηση προστατευτικών εμποδίων στα πεζοδρόμια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες που να αποτρέπουν τη στάθμευση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.
- Ανάπλαση της οδού Αγίου Παύλου, με αυτεπιστασία (πλακοστρώσεις, ράμπες για ΑμεΑ, χώροι πρασίνου, καθιστικά κλπ)
- Ανάπλαση του κόμβου Παπαναστασίου – Κ. Καραμανλή, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και το έργο αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2012.
- Αντικατάσταση λαμπτήρων στο δημοτικό φωτισμό.
- Ασφαλτικοί τάπητες και αναμορφώσεις προαυλίων σχολικών κτιρίων και γηπέδων για αθλοπαιδιές στις γειτονιές της πόλης.
- Πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων οδών και αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και κρασπέδων και στις έξι Δημοτικές Κοινότητες.
Παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό – λεωφορειόδρομοι- ποδηλατόδρομοι
- Ευφυές σύστημα διαχείρισης αστικής κινητικότητας και ελέγχου κυκλοφορίας για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος στην κεντρική περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
- Σηματοδότηση διασταυρώσεων.
- Σύστημα σηματοδότησης αποκλεισμού δρόμων, λόγω τεχνικών έργων.
Πιλοτικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με το οποίο μπορεί να υπολογιστεί η
απόσταση με το βάδισμα από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο.
- Αναβάθμιση και επέκταση του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων μέσα στην πόλη.
- Κατασκευή νέων λεωφορειολωρίδων (στις οδούς Παπανδρέου, Αγγελάκη, Παπαναστασίου, Λ. Στρατού κ.α.) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έργο που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η υλοποίηση τους θα αρχίσει την Άνοιξη του 2013 και θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου.
- Κατασκευή υπέργειων παρκινγκ, εντός του 2013, σε γειτονιές της πόλης για την άμβλυνση του προβλήματος στάθμευσης.
-Κατασκευές, ανάδειξη χώρων
- Νέα παραλία. Το έργα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και θα απορροφήσει περίπου 16 εκατομμύρια.
- Κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου πρώην Σφαγείων, έργο προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.
- Ανάδειξη και ευπρεπισμός υποβαθμισμένων περιοχών στο δυτικό τομέα της πόλης με παρεμβάσεις στις οδούς Αισώπου, Ταντάλου, Καζαντζάκη, Δώδεκα Αποστόλων, Κάλβου και Αγάθωνος.
- Ανάδειξη του ιστορικού μνημείου των Δώδεκα Αποστόλων και αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Αναπλάσεις, συντηρήσεις, ανακατασκευές
- Συντηρήσεις και επισκευές Κοινόχρηστων Χώρων στην Τριανδρία και τις Δημοτικές Κοινότητες.
- Συντηρήσεις 14 Παιδικών Χαρών (στις οδούς Ισιδώρου, Μαντινείας, Γαμβέτα, Τοπάζη, Ανατολικής Θράκης, Δημητρακοπούλου, Άλσος Πεδίου του Άρεως, Αμφιπόλεως, Δημητσάνας, Τυρολόης, Μερκουρίου, Κρήτης, πλατεία Μηνά Πατρικίου.)
- Ανάπλαση περιοχής Παζάρ Χαμάμ.
- Ανάπλαση περιοχής στην πρώην αλάνα της Τούμπας.
- Ανάπλαση Πλατείας Καούδη
- Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του παραδοσιακού κτιρίου της οδού
Αναγεννήσεως.
- Μετεγκατάσταση της έδρας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας από την οδό Παύλου Μελά στην οδό Λασάνη.
- Ανακατασκευή δημόσιων χώρων υγιεινής στο κέντρο της πόλης.
- Ανακατασκευή του παραδοσιακού κτιρίου του Α’ Γυμνασίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
- Ανακατασκευή του κτιρίου του 4ου Δημοτικού Σχολείου της οδού Δελφών.
- Συντήρηση σχολικών κτιρίων επί των οδών Κασσάνδρου, Ικτίνου, Κριστάλη, Ορέστου, Ζάχου, Δελφών, Αμαλίας και Αρχαιοτήτων.
- Αναπλάσεις προαυλίων νηπιαγωγείων.

Στο χώρο της ενέργειας, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013 προβλέπει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων σε 52 από το σύνολο των 140 Δημοτικών Σχολείων, με στόχο να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα για χρήση των ίδιων των σχολείων, αλλά και προς πώληση στο δίκτυο της ΔΕΗ, βάζοντας έτσι τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην πρωτοπορία της παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις διεκδικώντας κοινοτικούς πόρους μέσω μιας σειράς εγκεκριμένων έργων που θα υλοποιηθούν σημείωσε ο Ανδρέας Κουράκης, αναφέροντας ότι μεταξύ άλλων, έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη σχέδια για αναπλάσεις 10,7 εκατ. ευρώ, επεκτάσεις σχολείων 5 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση ενέργειας 3,8 εκατ. ευρώ.
Πηγή χρηματοδότησης των έργων είναι τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα και συγκεκριμένα, το ΕΣΠΑ, το ΕΠΠΕΡΑΑ, το Πράσινο Ταμείο, το ΚΑΠΕ, σημείωσε ο Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια να εντάξουμε έργα για χρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να απορροφήσουμε τα κονδύλια τα επόμενα δύο χρόνια. Προετοιμαζόμαστε οργανωτικά και βελτιώνουμε την υλικοτεχνική μας υποδομή για να το πετύχουμε, ενώ ταυτόχρονα εξορθολογίζουμε όλο το σύστημα μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και προγραμματίζουμε αποκλειστικά και μόνο την εκτέλεση έργων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».