Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Είναι σωστά "επιπλωμένη" η Θεσσαλονίκη;

Δεν λέω, τα φανάρια της φωτογραφίας είναι πολύ ωραία! Για την παλιά παραλία, για την Α.Πόλη, για δρόμους ή πλατείες με ωραία παλιά κτίρια γύρω τους.
Στα άλλα μέρη όμως; Εκεί που δεν υπάρχει τίποτε το παραδοσιακό; Τώρα που βρήκαμε τον παπά, θα θάψουμε κάμποσους δρόμους; Η απάντηση είναι όχι.
Όταν θέλουμε να επιπλώσουμε το σπίτι μας, κάνουμε έναν σχεδιασμό. Τι έπιπλα θα 

βάλουμε, τι φωτιστικά. Αυτό που σίγουρα θα αποφύγουμε, όσο λίγο γούστο και να έχουμε, είναι να βάλουμε σε όλο το σπίτι τα ίδια φωτιστικά. Πάντα αναρωτιόμαστε τι ταιριάζει στον κάθε χώρο. Το σχέδιο του, το μέγεθός του, τα υλικά που φτιάχτηκε, τα χρώματά του. 
Η διεργασία αυτή είναι η ίδια όταν ψάχνουμε να τοποθετήσουμε κάτι σε έναν χώρο που μας ενδιαφέρει η αισθητική του και όχι μόνο η χρήση του.
Δεν μπορούμε να βάλουμε σε όλη την πόλη τις ίδιες πλάκες πεζοδρομίου, τα ίδια παγκάκια και τα ίδια φωτιστικά. Υπάρχει αυτή η τάση που μάλλον πρέπει να σταματήσει. Τα παγκάκια που έχουμε στα πάρκα, τα βάλαμε και στα πεζοδρόμια. Τώρα βάζουμε τα ίδια φωτιστικά σε όλους τους νέους πεζόδρομους. Πλάκες πεζοδρομίου αρχίσαμε να βάζουμε και δεύτερο σχέδιο. Ίσως να είναι το χαμηλό κόστος που οδηγεί σ' αυτές τις λύσεις. Για παράδειγμα τα παγκάκια τα κάνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό όμως έχει ένα όριο. Αν βλέπουμε τον ίδιο αστικό εξοπλισμό παντού θα τρελαθούμε. Δεν θα θέλουμε να πάμε για βόλτα σε άλλα μέρη της πόλης  γιατί θα είναι τα ίδια. Οι φίλοι της συνωμοσιολογίας θα ανακαλύψουν μου φαίνεται κρυφό σχέδιο του Σόρος να μας τρελάνει.
Το άλλο που θα πρέπει να προσέξει ο αντιδήμαρχος του αστικού σχεδιασμού κ. Κουράκης είναι ότι
θα πρέπει σε κάθε δρόμο, ιδιαίτερα στους πεζόδρομους που φτιάχνονται τώρα, να μελετιέται όλος ο εξοπλισμός του δρόμου, άσχετα αν θα μπει όλος ταυτόχρονα ή όχι. Κάθε τι που προστίθεται θα πρέπει να ταιριάζει με αυτά που ήδη υπάρχουν.
Υπάρχει και το θέμα του χρωματισμού. Τα πασσαλάκια που μπήκαν σε όλους τους νέους πεζόδρομους είναι μολυβί. Είναι καλό γιατί οι δρόμοι δεν είναι παιδικές χαρές για να έχουν πολλά χρώματα και το χρώμα που υπάρχει στα πασσαλακια θα πρέπει να ταιριάζει με τα φανάρια, τα παγκάκια κλπ ή να είναι ουδέτερο. Είναι όμως το μοναδικό χρώμα που ταιριάζει; Δεν παίρνω θέση. Απλώς αναρωτιέμαι αν αναρωτήθηκαν εκεί στην αντιδημαρχία και κατέληξαν σ' αυτές τις επιλογές.
Και κάτι ακόμα, το τελευταίο. Έχουν γίνει άπειροι διαγωνισμοί για αναπλάσεις όλων σχεδόν των περιοχών  της πόλης. Μήπως θα' πρεπε να γίνει και κάποιος ακόμη, με ιδέες για τον αστικό εξοπλισμό της πόλης σε μέρη που δεν προβλέπεται συνολική μελέτη; Δεν θα ήταν μια ακόμη πρόκληση για τους νέους αρχιτέκτονες ή τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής της πόλης;