Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γ. Μπουτάρης: Να λάμπει η πόλη τα Χριστούγεννα


 Διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους της αγοράς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις νέες δομές, τις δράσεις και το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την Ανακύκλωση και την Καθαριότητα, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο χθες Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, το βράδυ, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Συγκεκριμένα παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, των Αντιδημάρχων Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρίας Πασχαλίδου, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνη Καρούμπη, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώς Γούλα, Πολιτισμού Τουρισμού, Σπύρου Πέγκα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), του Βιοτεχνικού επιμελητηρίου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Εστιατόρων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του ιστορικού κέντρου της πόλης, (Λαδάδικα, Βαλαωρίτου, Ικτίνου, Προξένου Κορομηλά, Καλαποθάκη κλπ), καθώς επίσης και με διευθυντικά στελέχη αλυσίδων σούπερ-μάρκετ.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν σε πνεύμα συνεργασίας, από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών σε συνάρτηση με την αλλαγή νοοτροπίας από τους επιχειρηματίες ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα όσον αφορά στην Ανακύκλωση, καθώς επίσης στον ευπρεπισμό και στην Καθαριότητα της πόλης.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης ενόψει Χριστουγέννων, πρέπει να λάμπει, σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην Ανακύκλωση. Με την εφαρμογή της Ανακύκλωσης, σημείωσε, μπορεί να προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα εξυπηρετήσουν το βασικό στόχο του Δήμου Θεσσαλονίκης για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών.
Στο ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής ελάφρυνσης των τελών προς τους επιχειρηματίες-καταστηματάρχες που θα επιδεικνύουν οικολογική συμπεριφορά, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων που συχνά καταλαμβάνονται από τα καταστήματα.
Ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, έθεσε προς συζήτηση το ωράριο αποκομιδής και αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και έκανε αναφορά γενικότερα στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης, και ειδικότερα στο πιλοτικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης γυαλιού που θα εφαρμοστεί αρχικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Λαδάδικα. Επιπλέον ανακοίνωσε προς τους εκπροσώπους των φορέων ότι θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης προς τα μέλη τους με αναλυτικά στοιχεία για τις αρμόδιες υπηρεσίες Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τα ονόματα των κατά τόπους εποπτών Καθαριότητας στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται για τα όποια προβλήματα παρατηρούν.
Τη συνεργασία των επιχειρήσεων στα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την στήριξη των άστεγων και των απόρων ζήτησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, σημειώνοντας ότι δράσεις όπως το «Θεσσαλονίκης Φιλέματα» που πραγματοποιείται με τη χορηγία 30 εστιατορίων της πόλης, και το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορούν να διευρυνθούν.
Θετική και ευπρόσδεκτη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τα ωράρια διέλευσης των απορριμματοφόρων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Συμφώνησαν με τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα συνεργασίας αντί για επιπλέον αστυνόμευση και διαβεβαίωσαν ότι θα συστήσουν στα μέλη τους να ακολουθούν πιστά το ωράριο αποκομιδής και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.
Επίσης εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό της πόλης, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον για περαιτέρω συμμετοχή στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Ανακύκλωσης γυαλιού.
Πρόταση για την υιοθεσία πεζοδρομίων από τους καταστηματάρχες, κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ εκπρόσωποι άλλων φορέων διατύπωσαν σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.
Επιπλέον συζητήθηκαν προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις ενόψει των Χριστουγέννων και ζητήθηκε η άδεια του Δήμου προκειμένου να στολισθούν από επιχειρηματίες και καταστηματάρχες με εορταστικό διάκοσμο εμπορικοί δρόμοι της πόλης.

ΣΧΟΛΙΟ: Άλλο να λάμπει, άλλο θα λάμπει και άλλο έλαμψε η πόλη.