Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν θέση οι «Ομπρέλες», έρχονται οι «Τρεις Κύκλοι»

Σε νέα περίοπτη θέση, σε εξέδρα που θα «βγαίνει» στη θάλασσα, μπροστά από το άγαλμα του  Καραμανλή, μεταφέρονται το επόμενο διάστημα οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που από το
1997, επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κοσμούν την Παραλία της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, μία ακόμη εικαστική σύνθεση του διάσημου καλλιτέχνη, οι «Τρεις Κύκλοι», καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν συμφωνίας του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι «Ομπρέλες» απομακρύνθηκαν από τη θέση που είχαν μέχρι σήμερα στο πλακόστρωτο, στο πλαίσιο των εργασιών ανάπλασης της Νέας Παραλίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013.
Οι εργασίες απομάκρυνσης των 39 ομπρελών (αρχικά ήταν 40, αλλά η μία είχε κλαπεί στο παρελθόν) πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του βάρους τους (3,5 τόνοι). Στη νέα θέση μετακινήθηκε ήδη το μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει, ενώ τους επόμενους μήνες οι «Ομπρέλες» θα φυλάσσονται σε αποθήκη όπου θα συντηρηθούν και θα καθαριστούν.
Σε αποβάθρα
Η νέα τους θέση, σε αποβάθρα που δημιουργείται, μήκους περίπου 100 μέτρων, είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη, καθώς από εκεί η σύνθεση, ύψους 13 μέτρων, θα είναι καλύτερα ορατή. Θα τοποθετηθούν δε σε νέα ξύλινη εξέδρα, με ιδιαίτερο φωτισμό. Αλλωστε, θα πλαισιώνονται από 48 πίδακες νερού (σιντριβανάκια), όμοια με αυτά που θα τοποθετηθούν δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Η μετακίνηση της εικαστικής αυτής δημιουργίας προβλεπόταν από την πρώτη εργολαβία ανάπλασης και θα τοποθετούνταν προς την πλευρά του Μεγάρου Μουσικής. Η θέση στην οποία βρισκόταν οι ''Ομπρέλες'' δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς δημιουργούσε προβλήματα στην απρόσκοπτη μετακίνηση πεζών και ποδηλατών. Η νέα του θέση επιλέχτηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου και σίγουρα αναδεικνύει την εικαστική σύνθεση», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης.
Οι «Τρεις Κύκλοι»
Στον Κήπο των γλυπτών, στο ύψος των ναυταθλητικών ομίλων, αναμένεται να τοποθετηθούν οι «Τρεις Κύκλοι» του Ζογγολόπουλου, οι οποίοι επίσης θα κοσμούν την Παραλία της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συμφωνίας του ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου με το δήμο.
Ετσι, το γλυπτό θα τοποθετηθεί στο «νησάκι» το οποίο θα διαμορφωθεί εντός μιας λίμνης (δεξαμενής νερού), έκτασης περίπου ενός στρέμματος, η οποία «δημιουργείται» στον Κήπο των γλυπτών. Η θέση αυτή επιλέχτηκε από το γενικό διευθυντή του ιδρύματος, Αγγελο Μωρέτη, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ειδικά για τη μεταφορά των «Ομπρελών», και ενός εκ των αρχιτεκτόνων της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, τον Πρόδρομο Νικηφορίδη.
(Ευτυχία Βατάλη-Αγγελιοφόρος)