Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

O Καπόν ξαναχτύπησε: Αθωώνει τον Παπαγεωργόπουλο.

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Ο κ. Καπόν χθες βεβαίωσε ακόμη ότι οι αντιδήμαρχοι «είχαν πληροφόρηση αλλά δεν είχαν γνώση», ενώ ερωτηθείς επανειλημμένως για τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην δημάρχου υποστήριξε ότι «δεν έχω άμεση ή έμμεση πληροφόρηση ότι ο δήμαρχος γνώριζε». Σε άλλο
σημείο επιβεβαίωσε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενημερωνόταν για τα οικονομικά στοιχεία, ωστόσο, όπως είπε, «παίρνει καθημερινό ραπόρτο αλλά δεν νομίζω ότι είχε ιδιαίτερη γνώση»(!!!!!!!) Από την άλλη, παραδέχτηκε πως και την ίδια την άποψή του κλονίζουν στοιχεία όπως η ανάθεση της ΕΔΕ σε υπάλληλο που είχε εμπλοκή και είναι κατηγορούμενος, η ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία «Ορθολογισμός», αλλά και η ανάθεση του ελέγχου στους ίδιους ορκωτούς. «Μου δημιουργεί αμφιβολία, γιατί να πάρω τους ίδιους εφόσον αποδείχτηκαν σκάρτοι;», ανέφερε.

 

ΣΧΟΛΙΟ:  "Δεν νομίζω να είχε ιδιαίτερη γνώση" είπε ο κ. Καπόν. Από που προκύπτει αυτό; Πως δηλαδή το γνωρίζει; Ήταν επί 12 χρόνια ολημερίς και ολονυκτίς μαζί με τον Παπαγεωργόπουλο; Γιατί έστω και μισή ώρα να μην ήταν μαζί, μπορεί να ήταν ο χρόνος που "απέκτησε την ιδιαίτερη γνώση" ο κ.Παπαγεωργόπουλος. 

Είναι φανερή η προσπάθεια του κ. Καπόν να ρίξει στα μαλακά τον κ.Παπαγεωργόπουλο. Αν ήθελε να κρατήσει εντελώς ουδέτερη στάση θα έλεγε δεν γνωρίζω. Αυτά που δεν είναι φανερά είναι τα κίνητρά του. Είναι πραγματικά  περίεργη ιστορία γιατί δεν ξέρουμε τα πραγματικά δεδομένα. Αν τα ξέραμε ίσως να αιτιολογούσαμε (όχι δικαιολογούσαμε) την στάση του.

 

Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Ευθύνες για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και σε τρεις διευθυντές των υπηρεσιών (ταμειακή και οικονομική) επέρριψε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν.

Στην κατάθεσή του, στην 24η μέρα της δίκης, διαφοροποιήθηκε εμφανώς από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, υποστήριξε πως ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος δεν γνώριζε για την υπεξαίρεση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γενικοκεντρικό» το σύστημα που επικρατούσε στον δήμο στα χρόνια του οικονομικού σκανδάλου.
Ο κ. Καπόν περιέγραψε στο δικαστήριο την κατάσταση που παρέλαβε στις οικονομικές υπηρεσίες και σημείωσε πως ο ίδιος πιστεύει ότι «είναι πολύ δύσκολο ο Σαξώνης να υπεξαίρεσε περισσότερα χρήματα απ’ όσα μετρητά πήρε», προσδιορίζοντας το συγκεκριμένο ποσό σε 21 εκατομμύρια ευρώ, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τελική εικόνα. «Δηλαδή η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει να ψάξουμε για παραπάνω από 21 εκατομμύρια», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικαστηρίου, προσδιορίζοντας χθες σε αυτό το επίπεδο την «τρύπα» της υπεξαίρεσης.
«Στον δήμο το σύστημα λειτουργούσε γενικοκεντρικά», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τονίζοντας πως ο γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας ήταν αυτός που είχε καλύτερη γνώση της λειτουργίας των υπηρεσιών, σε βαθμό που «να καταρτίζει με τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας τον προϋπολογισμό, ενώ έπρεπε να το κάνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών», όπως είπε. «Στο μοντέλο διοίκησης Παπαγεωργόπουλου τη μέγιστη ευθύνη είχε ο γενικός γραμματέας», σημείωσε. Χωρίς, όπως κατέθεσε, να έχει γνώση για την κατάληξη των χρημάτων της υπεξαίρεσης, θεώρησε βεβαία τη συμμετοχή των διευθυντών. «Κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο, αναλαμβάνοντας βαριές ποινικές ευθύνες, κάποιο κίνητρο πρέπει να έχει», απάντησε όταν ρωτήθηκε. Αντίθετα, όταν ερωτήθηκε για άλλους υπαλλήλους που είναι κατηγορούμενοι, είπε ευθέως ότι «είναι αθώοι».
..............................................................................................................................................................
(Στο μέρος αυτό υπάρχει το απόσπασμα που βάλαμε στην αρχή)

ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ... ΧΡΕΗ
Αναφερόμενος στην εικόνα του δήμου που είχε -για τα οικονομικά- όταν ανέλαβαν τη διοίκηση, ο αντιδήμαρχος Χ. Καπόν υποστήριξε πως τα χρέη σε τράπεζες, φορείς, ιδρύματα, προμηθευτές και εφορία έφταναν τα 132 εκατομμύρια ευρώ. «Όταν ήρθε το φθινόπωρο του 2010 το κλιμάκιο της Eurostat, στη συνάντηση υπό τον κ. Λεμούσια εμφάνισαν χρέη 28 εκατ. Στο τέλος του έτους είπαν για 40 εκατομμύρια κι εμείς βρήκαμε όλα αυτά», κατέθεσε.
Επέρριψε τεράστιες, όπως ακριβώς είπε, ευθύνες στην εταιρεία «Ορθολογισμός» και στους ορκωτούς ελεγκτές, καθώς μίλησε για διαφορές που εντοπίστηκαν στις καταγραφές, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτοί ήταν αρμόδιοι να υποδείξουν όσα αντιλαμβάνονταν. Όταν συμβαίνει αυτό, και ειδικά αν είναι μεγάλα τα νούμερα των διαφορών και κατ’ εξακολούθηση, σημαίνει ότι το κάνουν επίτηδες», υποστήριξε. Άλλωστε για το διπλογραφικό σύστημα υπογράμμισε πως δεν υπήρχε και πως γι’ αυτό όταν ξέσπασε το σκάνδαλο αναγκάστηκε ο δήμος να προμηθευτεί νέο σύστημα, που εγκαταστάθηκε τώρα.
Ο κ. Καπόν αναφερόμενος στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών τόνισε ότι δεν τηρούνταν συγκεκριμένα βιβλία στο ταμείο, δεν υπήρχε μητρώο παγίων, παρουσιάζονταν διαφορές μεταξύ καταγραφών απλογραφικού και διπλογραφικού, παρατηρούνταν σπάσιμο ενταλμάτων. «Δημιουργούσε μια εικόνα αταξίας και δυσχέρειας για τη διαφάνεια», είπε. Σχετικά πάντως με τα εντάλματα που ακυρώνονταν και τα οποία η επιθεωρήτρια χαρακτηρίζει «διπλοπληρωμένα», είπε ότι δεν είχαν τέτοια ευρήματα από την έρευνά τους.

Τη Δευτέρα η Τσεμπερά και μετά ο Κουράκης
Η κατάθεση του κ. Καπόν διακόπηκε για να συνεχιστεί την Τρίτη, ενώ αποφασίστηκε η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά να κληθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα της δοθούν αντίγραφα ημερήσιων καταστάσεων ταμείου και θα της τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί να απαντήσει αφού μελετήσει τις καταστάσεις. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση του αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη.



Ενόχληση στελεχών της «Πρωτοβουλίας»
Αναταράξεις στην παράταξη της «Πρωτοβουλίας» προκάλεσε το περιεχόμενο της χθεσινής κατάθεσης του αντιδημάρχου Οικονομικών στη δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε από όσα ανέφερε στο δικαστήριο ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος έριξε στα μαλακά τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και ουσιαστικά απάλλαξε τους τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, ενόχλησε αρκετά από τα στελέχη της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη.
Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Καπόν, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και στελέχη της «Πρωτοβουλίας», τα οποία επικοινώνησαν με κορυφαία στελέχη της παράταξης ακόμη και με τον ίδιο τον δήμαρχο, εξέφραζαν την ενόχλησή τους για όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος στο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η κατάθεση του κ. Καπόν έγινε παρουσία του κ. Μπουτάρη και του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ
«Η κατάθεση του Καπόν ήταν απαράδεκτη», δήλωσε στη «Μ» κορυφαίο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας». «Απάλλαξε όλα τα πολιτικά στελέχη, δεν είδε καμία ευθύνη, ούτε καν πολιτική στον πρώην δήμαρχο και στους πρώην αντιδημάρχους. Τα είπε μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα, παρότι την περίοδο που συνέβη η υπεξαίρεση αυτός δεν είχε περάσει ούτε έξω από το δημαρχείο», επισήμανε το ίδιο στέλεχος.
«Έχω μείνει άναυδος απ’ όσα κατέθεσε ο αντιδήμαρχος. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο προς το παρόν, γιατί θέλω να ακούσω τι έχει να μας πει», ανέφερε έτερος εκ των κορυφαίων στελεχών της διοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητηθεί από τον κ. Καπόν να εξηγήσει τη στάση του στο δικαστήριο.

ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος ανέφερε στη «Μ» ότι κατά τη γνώμη του όλες οι καταθέσεις από πλευράς μαρτύρων πολιτικής αγωγής ήταν στην ίδια γραμμή, της ύπαρξης δηλαδή ενός άξονα ευθύνης με πρωταγωνιστές τον πρώην δήμαρχο, τον πρώην γενικό γραμματέα και τους προϊσταμένους των ταμείων. Ο κ. Καπόν αναγνωρίζει ότι η κατάθεσή του δεν ταυτίζεται πλήρως με τις προηγηθείσες καταθέσεις του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, «δεν θα μπορούσαν να είναι τελείως ταυτόσημες οι σκέψεις μας», τονίζει. Παράλληλα, δέχεται πως η εντύπωση που σχηματίστηκε ότι με την κατάθεσή του ουσιαστικά απάλλαξε τους πρώην αντιδημάρχους αλλά και τον πρώην δήμαρχο «είναι ενδεχομένως ορθή. Όμως εγώ υποστήριξα στο δικαστήριο αυτά τα οποία πιστεύω και αυτά τα οποία μπορώ να τεκμηριώσω». Ο κ. Καπόν ανέφερε ότι μετά το πέρας της κατάθεσής του αναχώρησε από το δικαστήριο μαζί με τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος «δεν έδειξε να είναι ενοχλημένος», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «άλλωστε τον δήμαρχο τον είχα ενημερώσει από πριν για το τι θα καταθέσω».

ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Στη χθεσινή κατάθεσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε ότι το σύστημα διοίκησης του δήμου ήταν «γενικοκεντρικό», αναγορεύοντας έτσι ως βασικό υπεύθυνο τον Μιχάλη Λεμούσια. «Στο μοντέλο διοίκησης Παπαγεωργόπουλου τη μέγιστη ευθύνη είχε ο γενικός γραμματέας», είπε ο κ. Καπόν. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, στη δική του κατάθεση, ο κ. Μπουτάρης είχε μιλήσει για «δημαρχοκεντρικό» σύστημα εξουσίας, λέγοντας ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν «ο απόλυτος άρχων». «Είναι τελείως απίθανο», είχε πει ο δήμαρχος, «ο πρώην γενικός γραμματέας να ενεργούσε χωρίς να το γνωρίζει ο δήμαρχος και να τον ‘κορόιδευε’». Χθες ο κ. Καπόν είπε πως «ο κ. Παπαγεωργόπουλος έπαιρνε καθημερινό ραπόρτο, αλλά δεν νομίζω ότι είχε ιδιαίτερη γνώση».

ΟΙ ΤΑΥΤΙΣΕΙΣ
Αντιθέτως, σχεδόν ταυτόσημες ήταν οι καταθέσεις των κ. Μπουτάρη και Καπόν σχετικά με τους πρώην αντιδημάρχους, τους οποίους και οι δύο έριξαν στα μαλακά, ιδιαιτέρως τους Θόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη. Ο κ. Καπόν είπε χθες ότι οι πρώην αντιδήμαρχοι «μπορεί να είχαν πληροφόρηση, αλλά δεν είχαν γνώση», ενώ ειδικά για τον κ. Ζορπίδη ανέφερε πως όταν κατάλαβε τι συνέβαινε, παραιτήθηκε και έφυγε. Υπενθυμίζεται ότι στην προ ημερών κατάθεσή του ο κ. Μπουτάρης είχε πει για τους πρώην αντιδημάρχους ότι «δεν είναι αμέτοχοι, είχαν γνώση ότι κάτι γίνεται, αλλά πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βάλουν πλάτη. Ήθελαν να απομακρυνθούν».
Στη δική του κατάθεση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος είχε πει για τον κ. Παπαγεωργόπουλο πως «θεωρώ ότι δεν μπορεί να μην έχει γνώση ο δήμαρχος», ενώ για τους πρώην αντιδημάρχους κατέθεσε ότι «όφειλαν να γνωρίζουν και έπρεπε να σταματήσουν την κακοδιαχείριση».
(Κώστας Καντούρης-Νίκος Ηλιάδης-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)