Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Θα συνεχιστούν οι πτήσεις της Ryanair.

Τα σχέδια του κεντρικού δήμου για τόνωση του τουρισμού, σε συνύπαρξη και περικύκλωση από μεταλλουργίες χρυσού και όλων των ειδών τις τοξικές ρυπάνσεις είναι τουλάχιστον αφελή. Εξηγούμε στο σχόλιό μας στο τέλος του κειμένου.

Το «κούρεμα», κατά 100.000 ευρώ, της οικονομικής συμφωνίας για το 2012 του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης με την ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Η εταιρία αποδέχτηκε τελικά μείωση της τάξης περίπου του 30% (η ετήσια σύμβαση έφτανε αρχικά τα 350.000 ευρώ), με αποτέλεσμα τα δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη να μην διακοπούν και να συνεχίζονται κανονικά. «Καταφέραμε να κουρέψουμε την σύμβαση κατά 100.000 ευρώ για το 2012, εξηγώντας τους ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για το 2013 θα ξανασυζητήσουμε το θέμα με την εταιρία», τόνισε ο κ.Μπουτάρης.
Επίσης, τόσο ο κ. Μπουτάρης, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκαν στα σχέδια που υπάρχουν στα «σκαριά» για να τονωθεί η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, αλλά και τις κινήσεις που έγιναν για την προσέλκυση ξένων τουριστών με αφορμή την 28η διεθνή έκθεση PHILOXENIA.
Στάθηκαν στα δεκάδες ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό και στη «στόχευση» συγκεκριμένων αγορών όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ρωσία και οι βαλκανικές χώρες. «Θέλουμε να αναδείξουμε τη σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Το νεανικό της προφίλ, τον συνεδριακό, γαστρονομικό και θρησκευτικό της τουρισμό. Υπάρχει μεγάλη πτώση στον εσωτερικό τουρισμό και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από το εξωτερικό», τόνισε ο κ.Πέγκας.
Δίνοντας έμφαση στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, τόνισε πως το 2013 θα αποτελέσει έτος εορταστικό για το έργο των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Για το λόγο αυτό, θα διοργανωθεί από τον κεντρικό δήμο ένα μεγάλο συνέδριο αφιερωμένο στις δύο αυτές προσωπικότητες. Παράλληλα θα διοργανωθεί έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων που θα περιοδεύσει στην Ανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο σπουδαιότερος πόλος έλξης του θρησκευτικού τουρισμού φυσικά είναι το Άγιο Όρος. Η περιοχή που αρχίζει από τα αρχαία Στάγειρα (Ολυμπιάδα) μέχρι τα σύνορα του Αγίου Όρους στα σχέδια του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης είναι υποψήφια να χαρακτηριστεί σαν μεταλλευτική. Τα μεταλλεία χρυσού, κίνδυνος θάνατος για την επιβίωση της υπόλοιπης οικονομίας, της φύσης  και των κατοίκων. Την ίδια ώρα οι ιθύνοντες του σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής στην Θεσσαλονίκη, κυρίως ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέγκας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Τζιτζικώστας περί άλλων τυρβάζουν για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός στην Χαλκιδική και κατά συνέπεια στην Θεσσαλονίκη αλλά και η ανάπτυξη όλης της περιοχής που περιλαμβάνει και  τον νομό του Κιλκίς. 
Ο χρόνος συμπυκνωμένος και η απειλή βίας άρχισε να γίνεται βία.Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στην διακριτική ευχέρεια των προαναφερθέντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να μην έχουν αντιληφθεί τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό μέχρι την γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία από την εξόρυξη και επεξεργασία για τον χρυσό. Την εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και την μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η Θεσσαλονίκη χωρίς την "ενδοχώρα" της θα πέσει σε κώμα. Οι  ευθύνες είναι βαριές, συγκεκριμένες και πρέπει να τις αναλάβουν αμέσως γιατί δεν υπάρχουν καθόλου άλλα χρονικά περιθώρια. Η ιδεοληψία, ότι όλες οι "μορφές επιχειρηματικότητας" είναι ωφέλιμες, είναι τουλάχιστον αφελής. Μερικές είναι καθολικά καταστροφικές, όπως η μεταλλουργία χρυσού σε κατοικημένες, τουριστικές και απείρου κάλους περιοχές.