Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο Παπαγεωργόπουλος, ο Ζορπίδης και το νυχτερινό κέντρο του Σαξώνη

Γιατί ο κόσμος καίγεται και συ χαμογελάς πατέρα;
«Καταθέτουμε τις φωτογραφίες επειδή αρνήθηκαν ότι πήγαν ποτέ στο κέντρο και ότι γνώριζαν τον Σαξώνη», παρατήρησε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ταμία, Αντώνης Κουδρόγλου. Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με τις ημερομηνίες που κατέθεσε η υπεράσπιση, αφορούν τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές, και συγκεκριμένα την 4η και την 28η Φεβρουαρίου 2006 και τη 12η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Μεταξύ των φωτογραφιών αυτών, οκτώ αφορούν τον πρώην
δήμαρχο, τέσσερις τον πρώην αντιδήμαρχο, τρεις τον ίδιο τον πρώην ταμία και δύο τον νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια του προέδρου του δικαστηρίου ότι στις περισσότερες φωτογραφίες του πρώην δημάρχου βρίσκεται δίπλα και η σύζυγός του, ενώ για τον βουλευτή ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».
Η κατάθεση των φωτογραφιών από την πλευρά του πρώην ταμία, στο στάδιο κατάθεσης αναγνωστέων εγγράφων που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων των κυρίων Παπαγεωργόπουλου και Ζορπίδη, ύστερα και από τις επισημάνσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. «Παρατηρούμε πως και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τον Σαξώνη και ότι δεν πάτησαν το πόδι τους στο μαγαζί του», είπε ο συνήγορος Νίκος Χατζηνικολάου. «Εμείς λέμε ότι δεν είχαμε υπηρεσιακή σχέση με τον Σαξώνη. Ο δήμαρχος πηγαίνει μέχρι και σε οκτώ εκδηλώσεις την ημέρα, και αυτές οι φωτογραφίες αφορούν εκδηλώσεις», τόνισε η συνήγορος του πρώην δημάρχου, Αλέκα Τσάκου. «Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνά τη μετοχική σύνθεση του κέντρου», είπε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Μ. Ζορπίδη, Στέφανος Παύλου.

Έγγραφα με... ευθύνες
Χθες κατατέθηκαν απ’ όλες τις πλευρές εκατοντάδες έγγραφα, στα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται οι ευθύνες και η ενδεχόμενη γνώση που είχε η διοίκηση του δήμου για τη διαχείριση. Η πολιτική αγωγή κατέθεσε, μεταξύ άλλων, εγκύκλιο του πρώην γενικού γραμματέα για ενταλματοποίηση τιμολογίων και την επισήμανση ότι πρέπει να ελέγχονται από τον ίδιο. Από την πλευρά του πρώην γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια κατατέθηκαν έγγραφα στα οποία αναφέρεται πως δεν έχει εμπλοκή με τις οικονομικές υπηρεσίες και ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε για να μην καθυστερεί η ενταλματοποίηση. Ακόμη, εκ μέρους του πρώην δημάρχου κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους Οικονομικών, επομένως δεν έχει ευθύνη, όπως τόνισε η υπεράσπισή του.
Σειρά εγγράφων με τα οποία επισήμανε τα προβλήματα διαχείρισης στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου κατέθεσε ο επί εννέα χρόνια προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας, μέσω του συνηγόρου του, Γιώργου Δημήτραινα. Μεταξύ αυτών και έγγραφα άλλων υπαλλήλων, οι οποίοι επίσης επισήμαναν τα προβλήματα. «Σαν φωνή από τον τάφο ακούγεται, σε ανύποπτο χρόνο το επισήμανε», σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, που χαρακτήρισε «δημοτικά πασίδηλο» το γεγονός ότι τα προβλήματα στη διαχείριση γνωστοποιούνταν απ’ όλους τους υπαλλήλους.
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των εγγράφων και την έναρξη των καταθέσεων από μάρτυρες υπεράσπισης.
 Του Κώστα Καντούρη