Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανάπλαση σε 7 πάρκα.

Σελίδα εκτύπωσης

Σε εκτεταμένο «λίφτιγκ» σε επτά χώρους πρασίνου, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των είκοσι δύο στρεμμάτων, προχωρούν από την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Τα νέα πάρκα πρόκειται να αποδοθούν στη χρήση των Θεσσαλονικέων μέσα στην άνοιξη.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης, ύψους 450.000 ευρώ, για την ανάθεση σε ιδιώτη του έργου, που αφορά την αναβάθμιση των πρώτων τεσσάρων χώρων, στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές της Μαρτίου, της Αγίου Δημητρίου και της Τριανδρίας.
Στο ίδιο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Πάσχα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις με αυτεπιστασία σε επιπλέον τρεις χώρους πρασίνου, εκ των οποίων ο πρώτος βρίσκεται στο κέντρο, ο δεύτερος στην Άνω Πόλη και ο τρίτος στην περιοχή της Χαριλάου.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, οι μελέτες για τη δημιουργία των νέων θεματικών πάρκων στις γειτονιές της πόλης εκπονήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων σε συνεργασία με τη Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Σε Αγίου Δημητρίου και Τριανδρία
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, η αρχή των έργων θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα από δύο χώρους πρασίνου, στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου και στην περιοχή της Τριανδρίας.
Το πρώτο πάρκο που θα αναπλαστεί καλύπτει συνολική έκταση 2.900 τ.μ. και βρίσκεται μεταξύ της Λαγκαδά, της Αγίου Δημητρίου και της Νέστορος. Η συγκεκριμένη ζώνη πρασίνου σχεδιάζεται να χωριστεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο θα είναι το πάρκο του αέρα, στο οποίο προβλέπεται η κάλυψη των πρανών με ανεμοκινούμενα αγρωστώδη φυτά και δέντρα. Το δεύτερο κομμάτι θα είναι το πάρκο της γης, στο οποίο θα φυτευτούν ιθαγενή είδη από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τμήμα θα είναι το πάρκο του νερού, όπου θα κυριαρχεί ένας τοίχος νερού, ο οποίος θα καταλήγει σε μια δεξαμενή με υδροχαρή φυτά.
Για την περιοχή της Τριανδρίας ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης αφορά την αναβάθμιση του χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Γληνού, ο οποίος αναπτύσσεται σε μια έκταση 1.200 τ.μ. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που έχουν προγραμματιστεί, το πάρκο αυτό θα αποτελέσει έναν υπαίθριο χώρο εναλλακτικού παιχνιδιού και μάθησης, όπου θα δημιουργηθούν μεταξύ των άλλων τεχνητοί λοφίσκοι αναρρίχησης, ένας ξηροπόταμος με μαιάνδρους αλλά και σκάμμα άμμου.

Συνέχεια σε κέντρο και Μαρτίου
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, τα συνεργεία του αναδόχου θα μεταφερθούν στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στον χώρο των 2.300 τ.μ. στο βόρειο άκρο της οδού Αριστοτέλους, νοτίως της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου. Εκεί το πάρκο που θα διαμορφωθεί επιδιώκεται να αποτελέσει περίπου ένα «παράθυρο» στην ιστορία της πόλης, καθώς θα οργανωθεί σε επιμέρους τμήματα, τα οποία θα παραπέμπουν σε διάφορες περιόδους, όπως ενδεικτικά στη ρωμαϊκή, την οθωμανική ή σε αυτή των αρχών του 20ού αιώνα.
Την ίδια περίοδο που θα εξελίσσονται τα έργα στο συγκεκριμένο πάρκο, θα εκτελούνται παρεμβάσεις ανάπλασης και στις νησίδες πρασίνου στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση 1.000 τ.μ. Από τις προτάσεις των μελετητών για την αναμόρφωση της συγκεκριμένης περιοχής ξεχωρίζουν αυτές που προβλέπουν τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού στεγάστρου κι ενός «πράσινου τοίχου» με αναρριχητικά φυτά προς την πλευρά της Καραμανλή.

Έργα με αυτεπιστασία
Με αυτεπιστασία, όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, πρόκειται να εκτελεστούν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα έργα ανάπλασης και σε επιπλέον τρεις χώρους πρασίνου. «Ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινούμε τα έργα, καθώς αυτή θεωρείται και η καταλληλότερη περίοδος για φυτοτεχνικές εργασίες», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα εγκατασταθούν καταρχήν στον πνεύμονα πρασίνου των 6.000 τ.μ. στο πεδίον του Άρεως. Στο πάρκο αυτό θα φυτευτούν περισσότερα από 180 ιθαγενή είδη της Ελλάδας, τα οποία και θα οργανωθούν σε είκοσι διαφορετικές ενότητες.
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα κυριαρχούν στο πάρκο της Πορτάρας, το οποίο αναπτύσσεται σε μια έκταση 1.200 τ.μ. στη συμβολή των οδών Στέργιου Πολυδώρου και Αγράφων, στην Άνω Πόλη.
Ο τρίτος χώρος που θα αναπλαστεί με ίδια μέσα της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου και συγκεκριμένα σε μια έκταση 7.800 τ.μ. επί της οδού Αλκμήνης. Η αναμόρφωση του χώρου αυτού θα γίνει με τη συνδρομή εθελοντών.

(Βαρβάρας Ζούκα-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)