Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ένας τελευταίος αποχαιρετισμός.

Σε λίγο καιρό, θα τα έχουμε ξεχάσει, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε τώρα. Μπορεί κάποια από αυτά να τα δούμε σε κάτι βιτρίνες μέσα στο μετρό ή σε κανένα μουσείο. Αλήθεια, τι γίνεται με το μουσείο που θα περιλαμβάνει τα αρχαιολογικά ευρήματα των  ανασκαφών; Υπάρχουν εξελίξεις; Κατέληξαν στο τι θα κάνουν; Τώρα θα μου πείτε, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο το μετρό, τα μουσεία θα σκέφτονται; Ίσως να τα σκέφτονται οι αρχαιολόγοι, αλλά εδώ
χρειάζεται να μελετηθούν οι διάφορες εκδοχές, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία
Και πρέπει να τα σκεφτούν από τώρα αυτά. Τι και σε ποιους χώρους θα τα βάλουν. Γιατί μην γίνει σαν το μετρό και σαν το μουσείο της Ακρόπολης και χρειαστούν κάποιες δεκαετίες μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ανασκαφές τελειώνουν και ένας πρώτος σχεδιασμός μπορεί να γίνει. Εξ' άλλου , όταν θ' αρχίσουν οι κατασκευές των σταθμών θα πρέπει να τα ξέρουν αυτά για να διαμορφωθούν κατάλληλα και οι σταθμοί.
Πάντως η αποκοπή των κινητών ευρημάτων και η μεταφορά τους σε άλλο μέρος, έστω και σε μουσείο, είναι μια διάρρηξη ενός συνόλου που καταδεικνύει τον τρόπο ζωής των προγόνων μας και που δεν μπορεί να ξανασυντεθεί και να δώσει τα ίδια αποτελέσματα. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια η μουσειολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους και τα εκθέματα μπαίνουν με τέτοιο τρόπο που μπορούν να αναπαραστήσουν  τον τρόπο ζωής και εργασίας στις διάφορες περιόδους του παρελθόντος κατά χρονολογική σειρά και να κατανοήσουμε τον πολιτισμό τους και την εξέλιξή τους. Η τοποθέτηση κατά είδος είναι ένας αλλόκοτος τεμαχισμός της τότε πραγματικότητας.