Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση της Αντιδημαρχίας για την κεραία στην Άνω Πόλη

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων, με αφορμή την καταγγελία της επιτροπής των κατοίκων της Άνω Πόλης και σε συνεργασία με τη 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ήρθε άμεσα σε επαφή με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον υπεύθυνο καθηγητή ακτινοφυσικής κ. Α. Σιούντα.Το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και οι: κ. Σιούντας ως υπεύθυνος καθηγητής, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου κα Ε. Μολυβδά-Αθανασοπούλου  και ο κος Χ. Κουλούρης ως αντικαταστάτες υπεύθυνοι μετρήσεων προχώρησαν στις 22/12/2012 στις 11:00 σε επιτόπου μετρήσεις.

Με βάση το πόρισμα της παραπάνω μέτρησης: Ο υπό εξέταση χώρος συμμορφώνεται με τα εθνικά όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχονται από πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 30MHz- 2,6GHz.Συγκεκριμένα η μέτρηση διενεργήθηκε από 3 διαφορετικές  θέσεις-σημεία και προέκυψαν τα εξής: Θέση 1 η έκθεση είναι 8,6 φορές κάτω από το όριο Στη θέση 2 η έκθεση είναι 26 φορές κάτω από το όριο Στη θέση 3 η έκθεση είναι 11 φορές κάτω από το όριο Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 2300 ΕΦΑ (493) / 2008 (ΦΕΚ 346/Β/3.3.2008) «Τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία», στις θέσεις μέτρησης τηρούνται τα όρια έκθεσης του κοινού.»
Η έρευνα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
«Με βάση τα αναλυτικά αποτελέσματα που παρατέθηκαν ανωτέρω, στον χώρο μέτρησης δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.»
Σε μία πρώτη ανάγνωση των ευρημάτων και χωρίς να εμβαθύνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας και των συμπερασμάτων, και κάνοντας απλή αναπαραγωγή αποσπασμάτων της εξειδικευμένης μελέτης των κκ καθηγητών του ΑΠΘ, η οποία είναι στη διάθεσή σας, εκτιμούμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα σας και σε ανακοινώσεις επιτροπών κατοίκων. Παρόλα αυτά η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραμένει στη διάθεση κατοίκων της περιοχής και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ούτως ώστε να αποσαφηνισθεί πλήρως το θέμα που έχει προκύψει και να εξασφαλισθεί αφενός η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής και αφετέρου η ηρεμία των ανησυχούντων κατοίκων. Ακολουθούν η 2 σελίδα της μελέτης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής καθώς και η 18 και το παράρτημα 4 όπου παρατίθενται τα συμπεράσματα.

 Κωνσταντίνος Ζέρβας
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων

Έκθεση Μέτρησης Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων 
 Η παρούσα έκθεση 004/2012 αφορά στις μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ηλεκρομαγνητικής ακτινοβολίας, η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στον ΣΒ 648 της VODAFONE Ζ. Καραδήμου 11 και Πελοπίδα 9 του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 22/12/2012 και ώρα 11:00 από τον Α.Σιούντα Ακτινοφυσικό Υπεύθυνο Μετρήσεων και τους Χ. Αθανασοπούλου και Χ.Κουλούρη Αντικαταστάτες Υπεύθυνους Μετρήσεων, έδειξε ότι ο υπό εξέταση χώρος συμμορφώνεται με τα εθνικά όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχονται από πηγές εκπομπής Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, 30 MHz - 2,6 GHz.>Συγκεκριμένα, ο συνολικός λόγος έκθεσης Λ βρέθηκε ίσος με 0,1165 στη θέση μέτρησης 1, 0,0386 στη θέση μέτρησης 2 και 0,0901 στη θέση μέτρησης 3,ενώ για διάστημα εμπιστοσύνης 95% κυμαίνεται από 0,0452 έως 0,1878 στη θέση 1, 0,0333 έως 0,1469 στη θέση 3 αντίστοιχα.Συμπερασματικά στη θέση 1 η έκθεση είναι 8,6 φορές κάτω από το όριο, στη θέση 2 είναι 26 φορές κάτω από το όριο και στη θέση 3 είναι 11 φορές κάτω από το όριο. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 2300 ΕΦΑ (493) / 2008 (ΦΕΚ 346/Β/3.3.2008) «Τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία», στις θέσεις μέτρησης τηρούνται τα όρια έκθεσης του κοινού. Η τεκμηρίωση της μέτρησης επισυνάπτεται στη παρούσα έκθεση αποτελεσμάτων μέτρησης.
 Ο Διενεργήσας τις μετρήσεις
 Α. Σιούντας
Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου
Ε. Μολυβδά-Αθανασοπούλου

Τα ανωτέρω αποτελέσματα σχετίζονται αποκλειστικά με τα αντικείμενα που έχουν υποβληθεί σε μέτρηση. Απαγορεύεται η μερική και ολική αναπαραγωγή της παρούσης έκθεσης μετρήσεων χωρίς την γραπτή άδεια του εργαστηρίου Ι.Φ. Ημερ. Ισχύος 08/05/12

Συμπεράσματα:
Με βάση τα αναλυτικά αποτελέσματα που παρατέθηκαν ανωτέρω, στον χώρο μέτρησης δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.Λόγω της εγγύτητας του υπό εξέταση χώρου με σχολείο χρησιμοποιήθηκαν τα επίπεδα αναφοράς με συντελεστή 60% των ευρωπαϊκών τιμών.To εύρος του συνολικού λόγου έκθεσης για διάστημα εμπιστοσύνης 95% υπολογίστηκε ίσο με [0,0452 έως 0,1878] για το σημείο 1, [0,0134 έως 0,0638] για το σημείο 2 και [0,0333 έως 0,1469] για το σημείο 3 Το γεγονός ότι σε κάθε σημείο μέτρησης το άνω άκρο του διαστήματος είναι μικρότερο της μονάδας συνεπάγεται ότι τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης της ελληνικής νομοθεσίας.