Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κοινή πορεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – δήμου Θεσσαλονίκης


Κοινή πορεία θέλουν να χαράξουν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμος Θεσσαλονίκης, όπως τόνισαν ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, που συναντήθηκαν σήμερα στο γραφείο του πρώτου.

Από τη συνάντηση δεν έλειψαν οι αιχμές του δημάρχου για τον προκάτοχο του κ. Τζιτζικώστα, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, χωρίς να τον κατονομάσει. «Ξεκινάει μια νέα σελίδα συνεργασίας και σχέσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης. Θέλουμε συμπαραστάτες μας και τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, πόσο μάλλον το μεγαλύτερο δήμο, το δήμο Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Δεν ξεκινάει απλώς μια νέα σελίδα. Ξεκινάει μια νέα εποχή στη συνεργασία μας, διότι μέχρι τώρα η κατάσταση, με την ηπιότερη έκφραση ήταν σκοτεινή. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια ήταν παντελώς ανύπαρκτη. Δεν ξέρω τι γινόταν με τους άλλους δήμους, αλλά με το δήμο Θεσσαλονίκης ήταν παντελώς ανύπαρκτη», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε, ο δήμαρχος εξήγησε ότι «η διαφορά στη συνεργασία είναι το γεγονός ότι η επικαλύπτουσα αρχή δεν είναι πλέον η ίδια. Αυτή (η επικαλύπτουσα αρχή) δημιουργούσε τα προβλήματα. Καλά το καταλάβατε, υπήρχε πρόβλημα με το πρόσωπο»...
Ο δήμαρχος μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει τη θέση του ότι «η ύπαρξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης δεν έχει κανένα λόγο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να είναι το επιβλέπον όργανο του δήμου».
Η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν σε πολύ φιλικό κλίμα και συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό βηματισμό σε όφελος των πολιτών, με σημεία αιχμής την ανάπτυξη και την καθημερινότητα του πολίτη. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι θα υπάρξει κοινό σχέδιο των δυο φορέων, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα με κύριες αναφορές στον τουρισμό (υπάρχει κοινό σχέδιο μέσω του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής), τη βιώσιμη κινητικότητα, τη διασυνοριακή συνεργασία και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ειδικά, για το τελευταίο θέμα εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί σε σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Οι δυο άνδρες τόνισαν ότι δεν αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ τους η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας. Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων, ποδηλατοδρομήσεων και δράσεων βιώσιμης κινητικότητας και πως το ερώτημα μετά την πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας είναι αν το μέτρο πέτυχε, αν θα συνεχιστεί ή αν θα τροποποιηθεί για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην παρούσα συγκυρία με το κέντρο να έχει γίνει εργοτάξιο. Επίσης, τόνισε πως κοινή πεποίθηση είναι ότι πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση για να προχωρήσει η κατασκευή του μετρό. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα είπε ότι θα υπάρξει συνολικό συγκοινωνιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη συνεργασία των δυο φορέων.
Ο δήμαρχος είπε ότι αρχίζει αύριο η διαβούλευση για την Αγίας Σοφίας, όπου θα εξεταστούν τα αποτελέσματα και παράλληλα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη Βαλκανική Πλατεία και για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο μέχρι την παραλία. «Παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή έγιναν μετρήσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή μεταξύ Ίωνος Δραγούμη και Παύλου Μελά, που είναι το πιο φορτωμένο τμήμα της πόλης, ώστε να μπορέσουμε με παρεμβάσεις να διευκολύνουμε την κατάσταση», είπε ο κ. Μπουτάρης, ανακοινώνοντας και τη φωταγώγηση των βυζαντινών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων της πόλης, αρχής γενομένης από το Παζάρ Χαμάμ. Μάλιστα, συμφώνησαν με τον κ. Τζιτζικώστα να εξετάσουν τη δυνατότητα ένταξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
( ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ-Αγγελιοφόρος)