Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

«Στα κάρβουνα» ξανά η ομάδα Μπουτάρη


Καζάνι που βράζει συνεχίζει να θυμίζει η δημοτική ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη, παρά τον πρόσφατο ορισμό των νέων αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων. Το γεγονός ότι δέκα μέρες μετά ο δήμαρχος
δεν έχει ακόμη συντάξει τις σχετικές αποφάσεις για τις αρμοδιότητες του καθενός συνεχίζει να προκαλεί ένταση, σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες συνέπειες που προκαλεί η αβεβαιότητα, την κλιμακούμενη εσωστρέφεια της παράταξης, τους κλυδωνισμούς και τις τριβές μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Στο θολό αυτό τοπίο προστέθηκαν η σύγχυση αλλά και ο εκνευρισμός που δημιούργησε η προσπάθειά του, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στα τέλη της εβδομάδας, να αποσαφηνίσει τις αρχές που θα διέπουν στο εξής το ρόλο και τους τομείς ευθύνης αντιδημάρχων και εντεταλμένων, βάσει του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Οι συμμετάσχοντες στην «επιμορφωτική» αυτή μάζωξη μιλούσαν στη συνέχεια για «έκθεση ιδεών», θεωρίες, φιλοσοφίες και κυρίως ανεφάρμοστες κατευθύνσεις.
Αντιδήμαρχοι σε ρόλο παιδαγωγού
O κ. Μπουτάρης, όπως είχε εξηγήσει και στη συνέντευξη Τύπου πριν από μερικές μέρες, όπου είχε ανακοινώσει τις μεταβολές στις αντιδημαρχίες, τους ξεκαθάρισε ότι από δω και πέρα οι αντιδήμαρχοι δε θα ασχολούνται με τη διαχείριση των υπηρεσιών και δε θα παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο έργο τους. Θα επικεντρωθούν στο πολιτικό τους έργο, που είναι να εξειδικεύουν και να υποστηρίζουν την πολιτική αντίληψη που εκφράζει ο δήμαρχος και η δημοτική παράταξη, καθώς και να εποπτεύουν την υλοποίησή της. Προβλέπεται δε η εγκατάσταση όλων των αντιδημάρχων στο δημαρχείο, προκειμένου να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ τους και με το δήμαρχο. Στο εισηγητικό κείμενο που τους παρουσιάστηκε σε αυτήν τη συνάντηση, αναφέρεται μάλιστα ότι η δουλειά τους θα είναι στο εξής «να δρουν κυρίως διαπαιδαγωγικά τόσο έναντι των υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και έναντι των πολιτών οι οποίοι επιδιώκουν συχνά την προσέγγιση των πολιτικών προϊσταμένων για τη διεκπεραίωση προσωπικών τους υποθέσεων». Τον άμεσο έλεγχο των υπηρεσιών αναλαμβάνουν ο γενικός γραμματέας του δήμου και οι δύο γενικοί διευθυντές, που, σύμφωνα με το νέο οργανισμό, υπάγονται απευθείας στο δήμαρχο. Στο δήμαρχο και μόνο θα δίνουν επίσης λογαριασμό οι εντεταλμένοι, που επιπροσθέτως θα βάζουν πλέον την υπογραφή τους «σε διοικητικά και άλλα έγγραφα για λογαριασμό του δημάρχου, ώστε ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι να έχουν χρόνο να επιδοθούν απερίσπαστοι στα λοιπά καθοδηγητικά και πολιτικά καθήκοντά τους».
Με αυτές τις ρυθμίσεις και άλλες, όπως η παραχώρηση του δικαιώματος υπογραφής σε υπηρεσιακούς παράγοντες - ανώτερους υπαλλήλους, εκτιμάται, όπως επισημαίνεται στο τέλος του τετρασέλιδου εισηγητικού κειμένου, ότι θα εξασφαλιστεί «και η επιδιωκόμενη και απολύτως αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης των δημοτών προς τη Δημοτική Αρχή και Διοίκηση».
«Θαύμα» στις υπηρεσίες
Οι ενστάσεις όμως όσων πρόσφατα ανέλαβαν καθήκοντα στη διοίκηση του δήμου δεν έχουν τελειωμό. «Αυτά τα πράγματα ούτε σε πανεπιστημιακά εγχειρίδια δεν υπάρχουν», σχολιάζει αντιδήμαρχος που συνεχίζει να διατηρεί τα ίδια καθήκοντα. Με εξίσου ειρωνικό τρόπο αντιμετωπίζει τις επιδιωκόμενες αλλαγές και πρόσφατα ορισμένος σε θέση αντιδημάρχου. Οπως σημειώνει, «θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γίνει το θαύμα! Ολες οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτροπή της επικοινωνίας των αντιδημάρχων με τους πολίτες, για την αποφυγή της καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων, σχολιάστηκε ενώπιον του δημάρχου από μέλος της διοίκησης που αναλαμβάνει νεοϊδρυθείσα αντιδημαρχία, με το επιχείρημα ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει αυτόν ακριβώς τον προορισμό της άμεσης επαφής με τον πολίτη. Αλλοι αμφισβητούν ανοιχτά το ότι εσωτερικές ανακατανομές στον τρόπο διοίκησης του δήμου, αντί για την παρουσίαση έργου και την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας στην πόλη, θα χτίσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ενώ οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος, προκειμένου να ανακόψει τις υπαρκτές φιλοδοξίες διαδοχής του στη δημαρχία, δημιουργεί μια κλειστή δομή εξουσίας με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, περιορίζοντας και παραμερίζοντας τα εκλεγμένα πολιτικά στελέχη της ομάδας
(Άννα Στιβακτάκη-Αγγελιοφόρος).