Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επιτέλους: Αντικειμενική ενημέρωση από εφημερίδα της Β. Ελλάδας.

Είχαμε δημοσιεύσει ένα θέμα σχετικά με το πως παρουσίασε η Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη στήλη ΓΝΩΜΗ, την πρόσκληση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, και το επικρίναμε για την άγνοια του συντάκτη του και την μονόπλευρη τοποθέτηση. (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ)  
Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Παναγιά καλύφθηκε αντικειμενικά από την ίδια εφημερίδα και είναι το εξής:

  «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες, όχι τα ΜΑΤ και οι εταιρείες» ήταν το κεντρικό σύνθημα του ειρηνικού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, ενάντια στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Περισσότεροι από 3.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος, κρατώντας πανό, πλακάτ και μαύρες σημαίες και έκαναν λόγο για «τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο που συντελείται στην περιοχή». Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν επί ποδός από νωρίς το πρωί και διενεργούσε ελέγχους σε αυτοκίνητα και λεωφορεία, που κατέφθαναν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι περισσότεροι είχαν σημείο συγκέντρωσης στην Ιερισσό, απ’ όπου ξεκίνησε αυτοκινητοπομπή για τη Μεγάλη Παναγιά. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, κυρίως κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπως την Αμμουλιανή, τον Άγιο Νικόλαο, τα Νέα Ρόδα, την Ορμύλια και την Ολυμπιάδα. Τουλάχιστον τρία λεωφορεία με διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, ένα από την Αθήνα, ενώ διαδηλωτές με αυτοκίνητα και λεωφορεία έφθασαν και από τη Θράκη. Επίσης συμμετείχαν επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Κατερίνα Ιγγλέζη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αττικής και το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι φορέων απηύθυναν χαιρετισμό από την εξέδρα που στήθηκε στη Μεγάλη Παναγιά, ενώ κάποιοι εκ των συλληφθέντων σε προηγούμενες κινητοποιήσεις κατήγγειλαν «την αστυνομική βία που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής τις τελευταίες ημέρες». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος τόνισε ότι «ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι κοινός. Όσοι αυτοδιοικητικοί αντιτάσσονται στα συμφέροντα του λαού, δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε και πρέπει να παραιτηθούν». «Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, και όχι μόνο, τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ’ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση», ανέφεραν οι επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής.