Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Αξίζει να είναι δήμαρχος ο Μπουτάρης;


Νομίζαμε ότι ο Δήμαρχος είχε όραμα για την πόλη και τους ανθρώπους της, που η υλοποίησή του θα έφερνε κυρίως την αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων και των διοικούντων σε
των συλλογικών φορέων της πόλης μας. Η αλλαγή της νοοτροπίας θα έφερνε την  αφύπνιση των συνειδήσεων που θα ήταν ή σημαντικότερη μακροπρόθεσμη εγγύηση, ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν ξανά πίσω, στις διοικήσεις του αναχρονισμού και της ρεμούλας. Έπρεπε να είχε κατασταλαγμένη  άποψη για το ποιοι  μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το όραμα, ποιοι δηλαδή εκτός από ικανοί, αγαπούν και την πόλη μας αποδεδειγμένα. Δηλαδή αυτοί που  πάντα συμμετέχουν στις διαδικασίες της, ανεξάρτητα από το ποιος διοικεί τον Δήμο,  αλλά έχουν και  ηθικό ανάστημα να δουλεύουν για το συλλογικό καλό και όχι για τα ατομικά και κομματικά τους συμφέροντα. Ήρθε και ο καιρός να το πούμε και δημόσια, ότι άνθρωπος που ανοίγει παράνομα παράθυρα στην οικοδομή του και παρ' όλη την κατακραυγή λέει με τσαμπουκά ότι θα πληρώνει το πρόστιμο για να τα διατηρήσει, αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει να ηγείται της  της κοινωνίας μας σαν Δήμαρχος. Και αυτό το λέμε εμείς που τον στηρίξαμε, αν και δεν ανήκουμε στους ιδεολογικούς, κομματικούς  ή φιλικούς χώρους που τον υποστήριξαν. Αλλά, αφού δεν δίνει σημασία στους συντρόφους του της κοινής πορείας προς την κατάκτηση των φθινοπωρινών δημοτικών ανακτόρων, σε ποιον θα δώσει;
Εδώ θα κινδυνεύσει η υγεία μας και η οικονομία της πόλη μας από τα μεταλλεία χρυσού που περικυκλώνουν την πόλη και ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι είναι ζήτημα ζωής ή βαριάς κακοήθους αρρώστιας  αυτό το "υπέρτατο" θέμα. Και είναι αυτό μια ακόμη απόδειξη ότι δεν έχει τις απαιτούμενες ευαισθησίες σε σοβαρότατα για την πόλη μας θέματα.
Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε το έργο που έγινε σε μερικούς τομείς στην πόλη με την διοίκηση Μπουτάρη, ούτε να τον συγκρίνουμε με τους προηγούμενους γιατί είναι σαν να συγκρίνεις έναν αρνητικό αριθμό με έναν θετικό. Γράφουμε γι' αυτά και τα αναδεικνύουμε όταν συμβαίνουν. Όμως η πόλη έχει περισσσότερο ανάγκη στους τομείς που δεν είδαμε καμιά βελτίωση, όπως η καθημερινότητα  και η αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων και των υπηρεσιών του Δήμου, που είναι οι πιο σημαντικοί για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Αλλά θα επανέλθουμε...

Ακολουθεί ρεπορτάζ από Αννίτα Στιβακτάκη-Αγγελιοφόρος

«Αρχίζουν τα όργανα» στην παράταξη Μπουτάρη
 «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνει ενωμένη η ''Πρωτοβουλία'', αλλά δε θα την παραδώσω…», σχολίαζε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στις αντιδημαρχίες.
Την άποψή του ασπάζονται πολλοί ακόμα εκλεγμένοι στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και ικανός αριθμός μελών της παράταξης, που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιλογές του «μαέστρου». Οπως αφήνουν να εννοηθεί, οσονούπω στην ορχήστρα της δημοτικής διοίκησης θ’ αρχίσουν οι... παραφωνίες.
Παρόλο που είναι υπέρ των ριζοσπαστικών αλλαγών, αυτήν τη φορά ο κ. Μπουτάρης απέφυγε τις ρήξεις. Εκτίμησε ότι «δε χρειάζεται τώρα να βγάλουμε σπαθιά» και επέλεξε να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ομάδας του, που ούτως ή άλλως όμως ήταν εύθραυστες. Στην περίπτωση του Χ. Καπόν, που έχει αποτελέσει την κύρια αιτία της έντασης στο εσωτερικό της παράταξης, εξαιτίας της διαφοροποίησής του στη δίκη Παπαγεωργόπουλου για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, και όχι μόνο, ο δήμαρχος, αν και του είχε ζητηθεί «να σπάσει αβγά», δεν το επιχείρησε. Μπορεί να «κόντυνε» τον κ. Καπόν, αφαιρώντας του την παντοδυναμία της αντιδημαρχίας Οικονομικών, ωστόσο τον διατήρησε πολιτικά «ζωντανό», αναθέτοντάς του την υπό σύσταση αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό κάλυψε εν μέρει μόνο την απαίτηση μιας σημαντικής μερίδας εκλεγμένων και μη της «Πρωτοβουλίας», που απαιτούσαν το κεφάλι του κ. Καπόν επί πίνακι. Ο δήμαρχος δεν ικανοποίησε επίσης το αίτημά τους για την απομάκρυνσή του από την εκτελεστική επιτροπή, την επιτροπή που καθορίζει την πολιτική σε όλα τα κρίσιμα δημοτικά ζητήματα. Επιπλέον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατήρησε σε θέσεις αντιδημάρχων δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται κοντά στον κ. Καπόν… Γεγονός που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων. «Το σύστημα Καπόν διατηρείται», διαπιστώνουν.

Ηξεις, αφήξεις
Το κλίμα στους κόλπους της παράταξης βαραίνουν ιδιαίτερα εξάλλου οι απανωτές και γνωστές πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της «Πρωτοβουλίας» παρασκηνιακές ανατροπές που επιφύλαξε μέσα σε ένα απόγευμα ο κ. Μπουτάρης στις αρχικές του αποφάσεις για τις αντικαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν ενημερώσει τη δημοτική του ομάδα για τις οριστικές αλλαγές, είχε αποφασίσει να «ξηλώσει» την Κ. Γούλα από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και να μην την αξιοποιήσει πουθενά αλλού.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η δημοτική σύμβουλος μόλις πληροφορήθηκε την επιλογή του δημάρχου ξέσπασε σε κλάματα, που συνεχίστηκαν για πολλή ώρα με αναφιλητά και έξω από το γραφείο του. Για τη θέση της προοριζόταν κατά άλλες πηγές ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θ. Παππάς. Ούτε αυτή η κίνηση έγινε. Η κ. Γούλα συνεχίζει να είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, αν και με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες (από τον έλεγχό της ακούγεται ότι θα φύγουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί), έχασε τα καθήκοντα στη Δημοτική Αστυνομία, που αναλαμβάνει ως εντεταλμένος σύμβουλος ο Λ. Κιοσέογλου, ενώ ο κ. Παππάς παραμένει αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Σκηνικό έντασης δημιουργήθηκε, κατά πληροφορίες, όταν ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε στον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέα Κουράκη, ότι ήθελε να του πάρει την αρμοδιότητα για τις αστικές αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις, όπου έχει γίνει σημαντική δουλειά και πολύ σύντομα θ’ αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα σε περίπου 50 σημεία της πόλης, για να τη δώσει στο θεωρούμενο από τους δημοτικούς συμβούλους ως εκλεκτό του, αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Κ. Ζέρβα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι χρειάστηκαν δυόμισι ώρες διαβουλεύσεων για να μη μετακομίσει η αρμοδιότητα.

Αρμοδιότητες
Οι αρμοδιότητες που, κατά δήλωση του κ. Μπουτάρη, θα προσδιοριστούν έως τα μέσα της εβδομάδας, είναι ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές τριβές και εκτιμάται θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα. «Αν δεν τις δούμε αποτυπωμένες στο χαρτί, τίποτα δεν είναι σίγουρο», σημειώνουν αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι, που φοβούνται μην τυχόν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ηδη ο τομέας του Τουρισμού, που έφυγε από την αντιδημαρχία Πολιτισμού, λέγεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διεκδίκησης από τον κ. Καπόν, που ήθελε να την «κολλήσει» στην αντιδημαρχία Ανάπτυξης, και τον κ. Πέγκα, που, ως ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό, δεν ήθελε να λειτουργεί υπό τον κ. Καπόν αλλά να ελέγχεται από τον ίδιο το δήμαρχο. Η μόνη που απομακρύνθηκε εντελώς είναι η μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου (ΚΕΔΗΘ) Δ. Αγκαθίδου και μάλιστα τη μέρα που παρέλαβε από το τυπογραφείο το έντυπο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του φορέα του οποίου ηγείτο.
Τι μέλλει γενέσθαι; H τήρηση των εσωτερικών ισορροπιών που επέλεξε ο δήμαρχος έχει εντείνει την καχυποψία μεταξύ των συμβούλων της ομάδας του, έχει προκαλέσει πικρίες, που δεν είναι εύκολο να τις υπερβεί, ειδικά όσο τρέχει ο χρόνος για την επόμενη εκλογική μάχη στην Αυτοδιοίκηση. Ηδη μέλη της δημοτικής του ομάδας δηλώνουν ότι διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμά τους να παίρνουν αποστάσεις από εδώ και πέρα ή να διαχωρίζουν τη στάση τους από αποφάσεις του κ. Μπουτάρη που θα θεωρήσουν ότι αποκλίνει από τις αρχές της «Πρωτοβουλίας».
(Αννίτα Στιβακτάκη-Αγγελιοφόρος )