Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σε εξέλιξη οι εργασίες στην Αλάνα Τούμπας.

Σελίδα εκτύπωσης
 
Όταν το μπετό, καταργούσε την προοπτική, ενός καλύτερου μέλλοντος για την Τούμπα.








Με καθυστέρηση οκτώ και πλέον ετών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί ολοκληρώνονται επιτέλους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τα έργα για την ανάπλαση της πρώην αλάνας της Τούμπας.

 ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:  Δυστυχώς η παρωχημένη και εγκληματική αντίληψη του πρώην Δημάρχου και νυν κατηγορούμενου κ.Παπαγεωργόπουλου για τον Δημόσιο χώρο, είχε σαν αποτέλεσμα η τωρινή διοίκηση να βρεθεί προ τετελεσμένου γεγονότος, όταν αναγκάστηκε να συνεχίσει το "έργο", Η άλλη λύση ήταν η κατεδάφισή του, και το να αρχίσει πάλι από το μηδέν. Δυστυχώς η οικονομική αδυναμία της εποχής, δεν δίνει την  δυνατότητα για τέτοιου είδους ανατροπή και η λύση της ολοκλήρωσης των έργων που επιλέχθηκε ήταν πια μονόδρομος. Το μόνο που μένει είναι τα πολλά, πολλά δέντρα και φυτά που θα καλύψουν αυτό το κακούργημα και θα αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες από την ύπαρξη του μπετόν, όπως αύξηση της θερμοκρασίας, η αίσθηση της ασφυξίας όταν κανείς σκέφτεται και συγκρίνει τον χώρο όπως ήταν πριν την παρέμβαση κλπ. Δυστυχώς το δημόσιο και η εκκλησία κρατάει τις ιδιοκτησίες της για εκμετάλλευση και κτίζουμε σχολεία, γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα κλπ σε ελεύθερους χώρους που τους έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, αν σκεφτεί κανείς σε πόσο μικρό ποσοστό υπάρχουν στην πόλη μας.
Κατά την γνώμη μου, η δημιουργία νέων δημόσιων κτιρίων και κατασκευών για δημόσιες χρήσεις θα πρέπει να γίνεται με την ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων (και υπάρχουν αρκετά εγκαταλελειμμένα και δεσμευμένα, που θα έχει σαν αποτέλεσμα  και να μην καταβροχθίζονται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αλλά και με μια σωστή αντίληψη στην ανακατασκευή των κτιρίων που είπαμε, να έχουμε στολίδια στην πόλη που να τα χαιρόμαστε και να γίνουν αιτία προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη μας.
Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα...
 
Οι παρεμβάσεις στην περιοχή, όπου κατασκευάστηκε και λειτουργεί το δημοτικό κολυμβητήριο της Τούμπας, παρέμεναν επί σειρά ετών ημιτελείς, αφού ο περιβάλλων χώρος είχε εγκαταλειφθεί αδιαμόρφωτος, ενώ και η πολυδιαφημισμένη πεζογέφυρα στην Κλεάνθους, κόστους 1,1 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αφού δεν οδηγεί πουθενά!
Ακόμη και το δημοτικό κολυμβητήριο, κόστους 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκαινιάστηκε και μάλιστα δύο φορές από τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, παρότι ετέθη σε λειτουργία το 2009, λίγους μήνες αργότερα παρουσίασε προβλήματα και απαιτήθηκαν νέες παρεμβάσεις, μέχρι να ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό.

Νέα εργολαβία
Η νέα δημοτική αρχή χρειάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική εργολαβία, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στην πλατεία Θρακικού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως ονομάζεται πλέον η παλιά αλάνα της Τούμπας.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης επιτεύχθηκε έκπτωση της τάξης του 48,01% κι έτσι το έργο εκτελείται με 530.255,20 ευρώ.
Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητηρίου της Τούμπας σε μία έκταση περίπου 6.100 τ.μ. στο τμήμα από τη νότια πλευρά της πεζογέφυρας μέχρι και τον περιμετρικό δρόμο του γηπέδου του ΠΑΟΚ. «Επί της ουσίας αρχίζουμε μία δεύτερη γενιά παρεμβάσεων στην περιοχή, ώστε το έργο να ενσωματωθεί στον αστικό ιστό», σχολίασε ο κ. Κουράκης.

Υπαίθριος κινηματογράφος
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Κουράκης, θα λειτουργήσει και η περίφημη πεζογέφυρα της Κλεάνθους. Η γέφυρα αυτή με μήκος 55 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα κατασκευάστηκε, για να συνδέσει το δημοτικό κολυμβητήριο με το παρακείμενο πολιτιστικό κέντρο, αλλά ουδέποτε εξυπηρέτησε το σκοπό αυτό, αφού το έργο δεν ολοκληρώθηκε.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται η επίστρωση της ράμπας προς την πλευρά της οδού Αδαμίδη, ώστε η πεζογέφυρα να καταστεί λειτουργική. «Η πεζογέφυρα θα αποκτήσει έναν νέο χαρακτήρα, καθώς θα φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες, από εκθέσεις μέχρι και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ θα χρησιμοποιείται κι ως ένας μικρός υπαίθριος κινηματογράφος», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.
Τα έργα στην πρώην αλάνα της Τούμπας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνουν ακόμη τη διαμόρφωση εκτεταμένων ζωνών πρασίνου, την τοποθέτηση καθιστικών, την ενίσχυση του φωτισμού αλλά και τη δημιουργία διαδρόμων για τη διευκόλυνση της κίνησης από το γήπεδο του ΠΑΟΚ προς το δημοτικό κολυμβητήριο. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, ώστε ο χώρος όπου αναπτύσσονται οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης να προστατευτεί», σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Επιστέγαση κολυμβητηρίου
Αυτήν την περίοδο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει έναν κύκλο επαφών με την Τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκοντας να εντάξει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica το έργο που αφορά την επιστέγαση του δημοτικού κολυμβητηρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί το στέγαστρο θα είναι «πράσινο», αφού στην ουσία θα είναι μία φυτεμένη στέγη, και θα αναπτύσσεται σε μία επιφάνεια 2.213 τ.μ.
Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Κουράκης, εξετάζεται η δυνατότητα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει το δικό του φθηνό ρεύμα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που συγκεντρώνονται στην πρώην αλάνα της Τούμπας.
(Βαρβάρας Ζούκα-Μακεδονία)