Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η Θεσσαλονίκη κατακτά το γκουρμέ Λονδίνο

Η Θεσσαλονίκη κατακτά το γκουρμέ Λονδίνο

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ... ΑΠΟΒΑΣΗ 
Οι Θεσσαλονικείς κάνουν απόβαση στο Λονδίνο με «άρμα» τις ελληνικές γεύσεις. Από τον περασμένο Μάιο η νεαρή Χριστίνα Μουράτογλου έστησε το πρωτοποριακό ελληνικό εστιατόριο «ΜΑΖΙ» στην περίφημη συνοικία του Νότινγκ Χιλ και από τότε δεν έχει σταματήσει να μαζεύει επαίνους και διακρίσεις.Η ιδέα της να απευθυνθεί στο κοινό του Λονδίνου με υψηλή ελληνική κουζίνα, η δουλειά και το μεράκι της, όπως βέβαια και η στήριξη των ανθρώπων που έχει δίπλα της, έφεραν στο εστιατόριό της τους γευσιγνώστες έγκυρων εφημερίδων όπως ο «Indepedent» και οι «Financial Times».
Τα κολακευτικά σχόλιά τους κέντρισαν το ενδιαφέρον των... καλοφαγάδων της αγγλικής πρωτεύουσας, την ώρα που το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία έντυπο της πόλης, η εφημερίδα «Evening Standard», συμπεριέλαβε το «ΜΑΖΙ» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια και το κορυφαίο περιοδικό γαστρονομίας «Olive» ανακήρυξε τον περασμένο Νοέμβριο τη Χριστίνα σε «Γυναίκα του Μήνα».
Πλέον, η γοητεία του «ΜΑΖI» έχει κερδίσει σχεδόν όλους τους διάσημους κριτικούς εστιατορίων του Λονδίνου. Η Ανι Λένοξ, ο Τζορτζ Μάικλ, ο Τζον ΜακΕνρο, o Ιαν Χολμ (ο γνωστός και ως Μπίλμπο Μπάγκινς από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»), η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου, αλλά και πολλοί επώνυμοι Βρετανοί έχουν κάνει στέκι τους το «ΜΑΖΙ». Αυτές τις μέρες τα ελεύθερα τραπέζια έχουν γίνει δυσεύρετα και η κράτηση είναι απαραίτητη.
 Η ταμπέλα του εστιατορίου καλεί τους πελάτες να δειπνήσουν «ΜΑΖΙ».

Η ταμπέλα του εστιατορίου καλεί τους πελάτες να δειπνήσουν «ΜΑΖΙ».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από το να βλέπεις το εστιατόριο να είναι συνεχώς γεμάτο με πελάτες που δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Χριστίνα Μουράτογλου. Ποιο είναι όμως το συστατικό μιας τέτοιας επιτυχίας; «Το Λονδίνο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν διέθετε κάποιο εστιατόριο με ξεκάθαρα ελληνικό χαρακτήρα, μοντέρνες ελληνικές συνταγές ποιότητας και προσεγμένες επιλογές σε ελληνικές ετικέτες κρασιών που να απευθύνεται σε κοινό με υψηλές απαιτήσεις. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια με ελληνικό χαρακτήρα, αλλά συνήθως, εκτός από αμιγώς ελληνικές, προσφέρουν και κυπριακές αλλά και άλλες μεσανατολίτικες συνταγές.

Παραδοσιακό και μοντέρνο

Στο εσωτερικό κυριαρχούν μινιμαλιστικοί τόνοι.
Στο εσωτερικό κυριαρχούν μινιμαλιστικοί τόνοι.
Επίσης, οι επιλογές τους είναι πολύ παραδοσιακές, όπως σουβλάκι, μουσακάς, κλέφτικο και καλαμαράκια». «Εμείς», εξηγεί η Χριστίνα, «κρατάμε έναν καθαρά ελληνικό χαρακτήρα και παντρεύουμε το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Προσφέρουμε σύγχρονες δημιουργίες από τους σεφ μας Αθηναγόρα Κωστάκο και Γιώργο Βενιέρη, οι οποίοι έχουν τη δική τους επιτυχημένη διαδρομή στην Ελλάδα και αποφάσισαν να έρθουν στο Λονδίνο και να κάνουν κάτι που αρέσει πολύ και στους ίδιους. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχουμε την ίδια νοοτροπία και τους ίδιους στόχους. Ο κόσμος αυτό το εισπράττει και έχει ξεχωρίσει το "ΜΑΖΙ" γιατί το βρίσκει διαφορετικό και τους προκαλεί το ενδιαφέρον».
Η Χριστίνα, νέα και τολμηρή, φαίνεται ότι άρχισε από πολύ νωρίς να δικαιώνεται για τις επιλογές της και τον κόπο της. Αν και δεν ήταν επαγγελματίας του χώρου, συνέλεξε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να πετύχει. Αρχικά, την Αγγλία την έχει ζήσει αρκετά χρόνια. Τελειώνοντας το σχολείο στην Ελλάδα πήγε λίγο βορειότερα, στη Σκοτία, και σπούδασε στο Εδιμβούργο Επικοινωνία και Τέχνη.
Ο σεφ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην εικόνα των πιάτων του.
Ο σεφ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην εικόνα των πιάτων του.
Στη συνέχεια, πήγε στο Λονδίνο για να δουλέψει στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης στον χώρο της μουσικής. Κατάλαβε όμως ότι το επαγγελματικό της περιβάλλον, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς ζωής, δεν της ταίριαζε. Ηθελε να κάνει κάτι πιο δημιουργικό. Ο χώρος της εστίασης την ενδιέφερε ανέκαθεν πάρα πολύ. Πέρα απ' το να δοκιμάζει ασταμάτητα γεύσεις στο μωσαϊκό επιλογών που προσφέρει το Λονδίνο, παρακολουθούσε και τις εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας.
«Παλιότερα -λέει- η τάση στην εστίαση και ειδικά για τα καλά εστιατόρια ήταν αυστηρά η γαλλική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει. Κουζίνες όπως η ισπανική έχουν αρχίσει και συναγωνίζονται τη γαλλική. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι στο Λονδίνο αυτήν τη στιγμή η νέα τάση είναι η... θιβετιανή κουζίνα. Επίσης, το Λονδίνο έχει εξελιχθεί τόσο, που επώνυμα περιοδικά το έχουν αναγάγει σε γαστρονομική μητρόπολη. Οι περισσότερες πετυχημένες ιδέες πλέον ξεκινούν από το Λονδίνο και κάνουν τον γύρο του κόσμου».
«Κρατάμε έναν ελληνικό χαρακτήρα και παντρεύουμε το παραδοσιακό με το μοντέρνο», μας λέει η Χριστίνα Μουράτογλου.
«Κρατάμε έναν ελληνικό χαρακτήρα και παντρεύουμε το παραδοσιακό με το μοντέρνο», μας λέει η Χριστίνα Μουράτογλου.
Μαζί της έχει και τον Γάλλο σύντροφό της, τον Αντριέν Καρρέ, έναν επαγγελματία με πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης. Καίριας σημασίας ήταν ακόμη η εμπειρία που απέκτησε κατά τη σύντομη συνεργασία της με κατάστημα πώλησης delicatessen ελληνικών προϊόντων και πάλι στο Λονδίνο. «Μετά από ένα διάστημα ένιωθα ότι ήμουν πλέον έτοιμη να κάνω το μεγάλο βήμα και να ανοίξω ένα εστιατόριο», λέει η Χριστίνα.
Η στήριξη των γονιών της στη Θεσσαλονίκη οδήγησε τα επαγγελματικά της βήματα στη δημιουργία ενός τόσο επιτυχημένου εστιατορίου, στο οποίο έχει συμπαραστάτη και τον νεότερο αδελφό της, ο οποίος εργάζεται και αυτός στην κουζίνα. Μάλιστα ο πατέρας της, ο οποίος ειδικεύεται στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, μαζεύει και της στέλνει κρίταμο, που κάνει θραύση στο «ΜΑΖΙ».
Η βιτρίνα του «The Life Goddess» με προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Η βιτρίνα του «The Life Goddess» με προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
«Η ελληνική γη έχει φανταστικά προϊόντα να προσφέρει πέρα και από τα καθιερωμένα, τα οποία επίσης δεν υπάρχουν πουθενά αλλού εδώ στο Λονδίνο. Θέλω πολύ να δουλέψω με αυτά. Να δείξουμε στον κόσμο εδώ και μια άλλη πλευρά της Ελλάδας».

ΛΟΝΔΙΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ενα παντοπωλείο μαθαίνει στους Αγγλους τις ελληνικές λιχουδιές

Οι τρεις ιδιοκτήτες του παντοπωλείου, τα αδέλφια Νίκος και Γιώργος Νυφούδης και ο Ηλία Κουλακιώτης.
Οι τρεις ιδιοκτήτες του παντοπωλείου, τα αδέλφια Νίκος και Γιώργος Νυφούδης και ο Ηλία Κουλακιώτης.
Φαίνεται ότι το Λονδίνο αποδεικνύεται «πεδίο δόξης λαμπρό» για νέους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι με τις φρέσκες ιδέες αλλά και τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν στη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με τη λειτουργία του παντοπωλείου - εστιατορίου «The Life Goddess», στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στην Στορ Στριτ, μια ανάσα από το Βρετανικό Μουσείο, τρεις επιχειρηματίες από τη συμπρωτεύουσα παρουσιάζουν τις ελληνικές, παραδοσιακές γεύσεις και τα αγνά υλικά της πατρίδας μας στους επιλεκτικούς Βρετανούς.
Οι ιδιοκτήτες, Νίκος και Γιώργος Νυφούδης μαζί με τον συνεργάτη τους Ηλία Κουλακιώτη ταξίδευαν για έξι μήνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αναζητώντας τα κατάλληλα προϊόντα. Εδώ και δύο εβδομάδες που λειτουργεί το μαγαζί, οι κάτοικοι του Λονδίνου έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λάδι από τη Λακωνία, μέλι από το Ζάλογγο, τυριά από τη Μακεδονία, αλλαντικά από την Ευρυτανία, μαρμελάδα από τη Λάρισα αλλά και τόνο Αλοννήσου.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια των Ελλήνων επιχειρηματιών.
«Οταν σπούδαζα στην Αγγλία, διαπίστωσα την έλλειψη καλών ελληνικών προϊόντων στην αγορά. Τότε σκέφτηκα ότι η δημιουργία ενός χώρου με ποιοτικές ελληνικές γεύσεις έλλειπε από τη βρετανική πρωτεύουσα. Δουλέψαμε σκληρά γι' αυτό το μαγαζί και μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους Αγγλους. Αν και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μας έχουν αγκαλιάσει» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Νυφούδης, ένας εκ των ιδιοκτητών.

Και εστιατόριο
Η αρχική σκέψη των επιχειρηματιών ήταν να λειτουργήσει το «Life goddess» μόνο ως παντοπωλείο, όμως, τελικά αποφάσισαν στον ίδιο χώρο να μαγειρεύουν ελληνικά φαγητά.Κάθε μεσημέρι στο μικρό εστιατόριο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι τριάντα άτομα, ο σεφ προσφέρει στους πελάτες δυο διαφορετικά πιάτα με γεύση Ελλάδας, τρεις σαλάτες και μία σούπα.
«Εν τω μέσω οικονομικής κρίσης, κάναμε μια τολμηρή κίνηση, όμως έχουμε εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας. Ελπίζουμε το -Life Goddess- να γίνει ένα παράθυρο του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η διοργάνωση μιας ελληνικής ημέρας στον δρόμο που βρίσκεται το μαγαζί, όπου θα παραβρεθούν οι Ελληνες παραγωγοί. Επίσης σχεδιάζουμε να πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικής κουζίνας από τον σεφ, στον κόσμο που μας επισκέπτεται καθώς και να πωλούνται ελληνικά βιβλία» προσθέτει ο Νίκος Νυφούδης.
Το «Life Goddess» με σήμα κατατεθέν την κατσίκα -αφού η κατσίκα Αμάλθεια, η τροφός του Δία, συμβολίζει την αφθονία- είναι ένας ζεστός χώρος όπου κυριαρχεί το ακατέργαστο φυσικό ξύλο. «Ολα τα έπιπλα, οι πάγκοι, ακόμη και τα ψυγεία του μαγαζιού κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στόχος των τριών επιχειρηματιών είναι να ανοίξουν το «Life Goddess» και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Επιθυμούν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να γίνουν γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ελπίζουμε η -Ελληνίδα θεά- που έφτασε μέχρι το Λονδίνο, σύντομα να βρεθεί και στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη ή στο Ντουμπάι» καταλήγει.
(Κλάρα Γενιτσαριώτη-Εθνος)